Milangrita F, kuollut 30.12.2014

       
© KKJ

Virallinen nimi: Milangrita F, "Rita" Syntynyt: 22.10.2011 (10v.) 4v 22.01.2012
Rek.nro: VH12-021-0167 Rotu & sukupuoli: Trakehner & Tamma
Säkäkorkeus: 167cm Väritys: Punaruunikko
Kasvattaja: Frida, Faconde Omistaja: Frida, Faconde
Painotuslaji: Esteratsastus Koulutustaso: ko:HeA, re:160cm

Meriitit

Palkittu syyskuun ERJ tilaisuudessa ERJ-II palkinnolla pistein 4+54+30+6,2+6,5=100,7p.
Palkittu lokakuun YLA tilaisuudessa YLA2-palkinnolla pistein 31+25+28+35=119p.

Luonnekuvaus

Yleisesti ottaen Rita on todella villi, nopealiikkeinen ja kovaääninen tamma joka rakastaa aiheuttaa pahennusta ihmisten keskuudessa, sekä olla aina huomion keskipisteenä joka paikassa. Välillä tämä neiti nimittäin käyttäytyy kuin nuori ja kuriton varsa ja se saattaakin pahimmillaan aiheuttaa hyvinkin paljon harmaita hiuksia Ritan kanssa toimivalle ihmiselle. Pahaa tämä tamma ei kumminkaan missään nimessä tarkoita ja tämän neidin ei voisi ikinä kuvitella satuttavan ketään paitsi puhtaan vahingon seurauksena. Kuten jo alussa mainitsinkin, niin tämä tamma tahtoo tosiaan olla huomion keskipiste ja huomiota hankitaan keinolla millä hyvänsä, oli se sitten todella kovaan ääneen hirnumista tai taluttajalta karkaamista ja hyvin nopeaa vauhtia karkuun juoksemista. Suosittelenkin jokaiselle Ritan kanssa toimivalle hyvää huumorintajua ja pitkää pinnaa.

Hoidettaessa Rita pitää ihan älytöntä meteliä ja siksi melkein suosittelen hoitajalle korvatulppia hoitotoimenpiteiden ajaksi. Tämän tamman mielestä nimittäin jokaista ohikulkevaa hevosta ja ihmistä on pakko tervehtiä hyvin kovaäänisellä hirnumisella ja jos hoitaja sattuu olemaan Ritan mielestä vähänkin turhan kovakourainen niin siitäkin aiheutuu kovaääninen metakka. Kaukana ei ole sekään että hoitajalla alkaisi tinnittämään korvissa tuon metelin vuoksi, sen verran paljon desibelejä Rita saa aikaiseksi. Muuten tämä tamma on suhteellisen helppohoitoinen ja hoitaja ei joudu liikaa rasittamaan päätään miettiessään että mitenkäs Ritan kanssa pitäisi toimia. Varsinaisia inhokki- tai lempihoitotoimenpiteitä tamma ei myöskään omista ja siksi kaikki hoitotoimenpiteet onnistuvat tasaisen tappavaan tyyliin. Ritan kanssa ei siis tarvitse pääsääntöisesti varata kauheasti aikaa hoitotoimenpiteisiin ja metelistä huolimatta aina löytyy Ritaa kamalempia hoidettavia. Talutettaessa Rita haluaisi siirtyä paikasta toiseen mahdollisimman nopeasti ja jos taluttajan vauhti ei tammaa miellytä niin se saattaa alkaa kiskomaan taluttajaansa eteenpäin. Välillä taluttaja joutuu melkeinpä juoksemaan tamman perässä sillä tämä neiti ei pidä turhasta aikailusta. Jotain positiivista tuosta nopealiikkeisyydestäkin on sillä ainakaan Rita ei jää maistelemaan herkullisimpiakaan ruohonkorsia tien sivusta ja aina tietää ettei mikään ihmeellinen hidasta matkantekoa jos Rita pitää saada vaikka nopeasti tallista maneesiin tai toisinpäin. Trailerissa tämä neiti ei valitettavasti pahemmin viihdy sillä Rita tahtoisi mielummin kirmailla villinä ja vapaana vaikkapa laitumella. Varaudu siis siihen ettei Rita mene todellakaan vapaaehtoisesti kuljetusautoon. Suosittelisinkin että tamman siirtää autoon ja autosta pois joku hieman enemmän lihasta omaava henkilö jottei tamma riistäydy käsistä vahingossakaan. Autosta pois ottamiseen tarvitaan siis lihasta sen vuoksi että Rita tulee yleensä trailerista ulos hyvin vauhdikkaasti koska tietää ettei joudu enää kököttämään paikallaan.

Ratsastettaessa tälle estepainotteiselle ratsulle on vain etua sen nopealiikkeisyydestä ja omalla tavalla myös villiydestä. Rita osaa nimittäin suorittaa esteradat äärimmäisen nopeasti, mutta silti apuja kuunnellen kunhan selässä vain on osaava ratsastaja joka tietää mitä tekee. Tamman vauhdikkuus nimittäin aiheuttaa myös sen, että muunmuassa hyppyavut pitää antaa ehdottomasti ajoissa ja juuri oikeaan aikaan tai muuten virhepisteet ovat taattuja. Ratsastajan pitää myös tiedostaa kova vauhti jo etukäteen, ei nimittäin olisi ensimäinen kerta kun joku tippuu tämän tamman selästä yllättyessään kovasta vauhdista. Kouluratsastus taasen onnistuu suhteellisen hyvin helpoissa luokissa, mutta koska Rita ei tosiaankaan ole kovinkaan kärsivällinen persoona, ei se myöskään jaksa kovinkaan kauaa keskittyä koulukiemuroihin vaan haluaisi melkein samantien vauhdikkaampaa menoa. Kokeneemmalle ratsastajalle Rita on siis mitä parhain esteratsu jonka kanssa on ilo treenata, sillä ainakin apujen oikea ajoitus tulee opittua hyvinkin äkkiä.

Sukutaulu & jälkeläiset

i. Meglonoth Steeds
koHeA, re160cm, sk.168cm, rt
ERL-III, ERJ-III
ii. Fat&Easy
koVaB, re160cm, sk.169cm, rt
ERL-III
iii. Chauvinist Erdevm
ko, recm, sk.cm,
iie. Famtomevm
ko, recm, sk.cm,
ie. Baby Split-Up
ko, re160cm, sk.167cm, rt
VIR MVA Ch, ERL-III
iei. Tam Touchdownevm
ko, recm, sk.cm,
iee. Baby Tamporienevm
ko, recm, sk.cm,
e. Mileda Roth
koHeA, re160cm, sk.170cm,
ERJ-III
ei. Raven Crest
koHeA, re160cm, sk.173cm, rn
eii. Phalo Crestevm
ko, recm, sk.cm,
eie. Raven Talesevm
ko, recm, sk.cm,
ee. Milandra
koHeA, re160cm, sk.167cm, rt
eei. Magrahd's Sonevm
ko, recm, sk.cm,
eee. Migaritaevm
ko, recm, sk.cm,
Syntynyt Varsan tiedot Isä Kotipaikka
03.02.2012 t. Tarantella F Afterparty Twist om. veerna
31.08.2014 o. Nikandoros F G.G. Regan om. Jaana K.
17.12.2012 t. Milano F Dracon Krug om. Milka
15.04.2013 o. Michelangelo F Salvatore F om. TuuliaT.
30.04.2013 o. Malcolm F Kenton Royale LDN om. Kiiu
17.03.2014 o. Mnyama F Dark Mäuschen om. krista
21.07.2014 t. Macadamia F Dark Princie om. VRL-12217
20.12.2014 t. Ramant Milenka Artemicion Aeris om. Cannabia
21.11.2014 t. Milandra LM Dark Billwar om. Kiiu
29.05.2015 t. Sashka F Troublemaker Fleur om. Daco

Päiväkirja & valmennukset

Estevalmennus, valmentajana PopCorn
Saavuin maneesille, jonka kattoa sadepisarat ropisuttivat. Suljin maneesin oven perässäni ja huomasin steppaavan trakehnertamman. Se oli selvästi hermona. ”Mitäs haluaisit Ritan kanssa tehdä Frida?” kysyin katsellen tamman menoa. ”Jotain millä tämä rauhoittuu” parahdit kovaan ääneen. ”Jos menisit keskiympyrää, jolla on neljä estettä?” sanoin kasaten jo esteitä. Nyökkäsit. ”Mitä vaan kunhan tämä lopettaa hillumisen” ”Aloita ravaaman sillä. Isoja ympyröitä, siirtymisiä ja annat sen ravata, mutta ei kovaa” neuvoin sinua. Ravasitte maneesissa villiä vauhtia, kunnes yhtäkkiä Rita hakeutui muotoon. Se alkoi ravaamaan nätisti ja kuuntelemaan apuva. Näytin peukkuja. ”Tule tämä laukassa” sanoin. Laukkasitte muodossa ympyrälle ja suorititte jokaisen esteen ympyrällä leikiten. ”Uudestaan. Se meni hyvin” hymyilin. Rita kuunteli apuja ja suoritti tehtävän molempiin suuntiin, kunnes päätin, että riittäisi. Siirsit Ritan raviin ja ravasitte loppuverryttelyt. ”Kiitoss” sanoin maneesin ovelta. ”Kiitos itsellesi” huusit vielä ennen kuin suljin oven.

Estevalmennus, valmentajana karvaHaamu
Tamma toimi heti alusta asti kuin ajatus. Lämmittelyissäkin Rita toimi hyvin omalla moottorilla ja oli hyvin kuulolla ratsastajan avuille. Verryttelyesteitä ratsukko lähestyi liiankin vauhdikkaasti ja ratsastajalla oli selvästi vaikeuksia pidätellä energistä tammaa. Pari kierrosta reipasta ravia sai hevsoen rauhoittumaan ja pääsittekin esteiden yli nyt hallitusti ja vaivattomasti. Ratsastaja keskittyi liikaakin jarruihin ja tästä syystä Rita kolistelikin kunniakkaasti puomeja koettaessaan josko onnistuisi laahustamaan esteen yli. Kehoitin ratsastajaa antamaan pohjetta juuri ennen estettä, nyt homma alkoikin sujua paremmin. Ritalta onnistuivat tiukatkin käännökset eivätkä vaikeammatkaan lähestymiskulmat haitanneet sen hyppäämistä. Sarjalla meinattiinkin mennä esteiden läpi rytinällä ratsastajan arvioidessa etäisyyksiä väärin, mutta yllätyksekseni itse hevonen korjasi tilannetta. Loppua kohden alkoikin selvästi näyttää paremmalta kun ratsastajalle saatiin varmuutta lisää. Kun ratsukko uskalsi revitellä rohkeammin hypyt sujuivat mutkattomasti ja tyylillä, muuten kokonaisuudessaan ratsukko selviytyi oikein hyvin.

Estevalmennus, valmentajana Sieppari
Maneesissa minua vastassa oli Frida ja kuvankaunis puoliveritamma. Ratsukko oli lämmitellyt jo oma-alotteisesti, joten pääsimme suoraan harjoituksien pariin. Valmennuksen teemaksi olin valinnut hevosen lihashuollon sekä hyppytaktiikan hiomisen, sillä uskon harjoitteen olevan hyväksi nuorelle nelivuotiaalle. Aloitimme käymällä kaikki askellajit läpi pääty-ympyrällä molempiin suuntiin. Rita repi alussa itseään ympyrän ulkopuolelle, mutta Frida sai ratsunsa kuuntelemaan itseään varsin hyvin. Pystytin ympyrälle pienen pystyesteen, joka ylitettiin kauniisti molempiin suuntiin ravissa sekä laukassa. Korotin esteen 80cm korkuiseksi, ja pyysin ratsukkoa ylittämään sen laukassa. Ensimmäisellä yrittämällä lähestyminen oli huono, ja puomi tippui, mutta jo toisella yrityksellä harjoituseste ylittyi kauniisti. Pääty-ympyräharjoituksen jälkeen pyysin ratsukon uralle käynnissä, sillä aikaa kun rakensin itse lyhyen jumppasarjan, joka koostui okserista, nelästä pystyesteestä ja in and out -sarjasta. Korkeimmat esteet olivat 80cm korkeudella, ja esteiden väliin jäi tilaa maksimissaan kahdelle laukka-askeleelle. Ohjeistin Fridaa ottamaan kierroksen ravissa ja ohjaamaan sitten Ritan laukassa okserille. Lähestyminen okserille onnistui hyvin, mutta kaarre ensimmäiselle pystylle meni turhan pitkäksi, joten ensimmäinen puomi kolahti maahan. Frida kokosi ratunsa, ja loput pystyt ylittyivät hienosti. "Innarin" ensimmäinen este ylittyi komella loikalla, mutta Rita ei selvästi ollut valmistautunut uuteen hyppyyn, joten puomi kolahti alas. Ratsukon siirtyessä käynnille nostin tippuneet puomit ylös ja korotin okserin sekä hyvin sujuneet pystyesteet 100cm korkuisiksi. Myös tällä kertaa okseri ylittyi kauniisti, ja Frida onnistui ohjaamaan ratsunsa ensimmäiselle pystyesteelle hyvissä ajoin. Rita ponnisti kaukaa, ja este ylittyi nipin napin. Toinen ja kolmas pysty ylittyi ongelmitta, viimeisen kohdalla ponnistus tapahtui jälleen melko kaukaa - mutta puomi ei kuitenkaan tippunut. Frida valmisteli ratsunsa hyvin innarille, ja tälläkertaa vaativa erikoiseste ylittyi vailla ongelmia. Loppuun otimme vielä pieniä 50cm estesuoria ravissa sekä laukassa. Lähtiessäni maneesista jälkeen jäi tyytyväinen ratsukko, josta kyllä näki että töitä oli tehty!

Estevalmennus, valmentajana Hidda
Aloitimme Fridan ja Ritan valmennuksen reippailla alkuverryttelyillä. Sileällä ratsukko oli hoitanut homman jo itsenäisesti, joten saatoimme aloittaa suoraan esteillä kun minä saavuin paikalle. Rakensin toiselle pitkälle sivulle jumppasarjan, jota Frida ja Rita lähtivät tulemaan reippaassa tempossa. Ritan laukka näytti hyvältä, siellä olisin minäkin mielelläni selässä istunut! Hypyt jumppasarjalle sujuivat hyvin alusta loppuun, tamma hyppäsi hyvällä ilmavaralla ja Fridalla oli mainio esteistunta. Välillä Rita otti jonkinlaisia spurtteja ja käskin Fridaa tekemään paljon isoja laukka ympyröitä, jotta hän saisi tamman kantamaan itsensä paremmin. Pian Rita näyttikin vielä paremmalta kuin äsken! Tänään otimme projektiksi laukanvaihdot esteen päällä, jonka lisäksi harjoiteltiin tiukkoja kääntymisiä. Laukanvaihdot sujuivat hyvin, kun Frida piti itsensä mukana, välillä hän komensi tammaa liian paljon jalalla eteenpäin, jolloin Rita antoi vastineksi pienen pukkihypyn, mutta se ei onneksi menoa haitannut. Tiukat käännökset olivat välillä hieman haasteellisia reippaasta vauhdista johtuen, mutta kun Frida pidätti Ritaa ja hellitti pohkeiden kanssa, pitäen ne kuitenkin kyljissä kiinni, niin käännöksistä saatiin oikeasti tiukkoja ja erittäin hyvännäköisiä! Lopuksi hypättiin pienimuotoista rataa, joka sujui sekin hyvin. Rata sisälsi myöskin tiukkoja käännöksiä ja laukanvaihtoja, joten noista aiemmin treenatuista jutuista oli tässäkin hyötyä! Annoin ratsukon hoidella loppuverkat itse, katsellessani maneesin katsomosta.

Estevalmennus, valmentajana sabina
Rita vaikutti hieman hermostuneelta kun ratsastajansa talutti tämän kentälle. Jo selkäännousussa tamma hieman steppaili, eikä se loppunut siihen. Kentälle oli koottu jumppasarja sekä viiden esteen rata, joita ratsu vilkuili jatkuvasti. Valmennus aloitettiin temponmuutoksilla ja erilaisilla taivutuksilla, jotta ratsu saataisiin kunnolla tuntumalle ja lopettamaan pelleily. Varttitunnin intensiivisen veryttelyn jälkeen Rita alkoi rauhoittua ja ratsastajakin oli valmis tositoimiin. Ensimmäisenä ratsukko suuntasi matalahkolle jumppasarjalle, lähestyen rauhallisessa laukassa ja jatkaen siitä pääty-ympyrälle ja raviin. Esteiden lähestyessä tamma muuttui täydelliseksi vastakohdaksi siitä, mitä olimme alkutunnista nähneet. Sopiva tempo, hieno tekniikka ja kuuliaisuus auttoivat ratsukon hyvään suoritukseen. Toistimme harjoituksen vielä kahteen kertaan ennen välikäyntejä. Muistuttelin ratsastajaa lähestymisistä ja kunnollisesta tuntumasta ennen kuin päästin isommalle radalle. Radan korkein este oli 160 senttimetrinen okseri ja matalin metrinen pysty. Ensimmäisellä kierroksella ratsukko onnistui pudottamaan okserilla, mutta jo seuraavalla kerralla rata tultiin puhtaasti ja vielä suht nopeastikin. Annoin ratsukon yrittää vielä kolmannen kerran ja sekin sujui oikein mallikkaasti. Loppuveryttelynä tehtiin siirtymisiä ja voltteja sekä annoin palautetta tunnista. Heipähei!

valmennus, valmentajana

Kilpailukalenteri

Sijoituksia 67kpl
22.11.2011 - kutsu - ERJ - 160cm - 1/40
25.11.2011 - kutsu - ERJ - 160cm - 3/40
20.11.2011 - kutsu - ERJ - 160cm - 1/60
20.11.2011 - kutsu - ERJ - 160cm - 1/60
25.11.2011 - kutsu - ERJ - 160cm - 6/50
28.11.2011 - kutsu - ERJ - 150cm - 5/50
27.11.2011 - kutsu - ERJ - 160cm - 2/49
22.12.2011 - kutsu - ERJ - 160cm - 2/40
10.12.2011 - kutsu - ERJ - 160cm - 3/30
14.12.2011 - kutsu - ERJ - 160cm - 4/30
16.12.2011 - kutsu - ERJ - 160cm - 4/23
28.12.2011 - kutsu - ERJ - 160cm - 1/45
31.12.2011 - kutsu - ERJ - 160cm - 4/40
23.01.2012 - kutsu - ERJ - 160cm - 3/30
03.02.2012 - kutsu - ERJ - 160cm - 4/30
03.02.2012 - kutsu - ERJ - 160cm - 1/30
04.02.2012 - kutsu - ERJ - 160cm - 2/30
05.02.2012 - kutsu - ERJ - 160cm - 4/30
05.02.2012 - kutsu - ERJ - 160cm - 3/30
07.02.2012 - kutsu - ERJ - 160cm - 5/30
27.01.2012 - kutsu - ERJ - 160cm - 4/50
31.01.2012 - kutsu - ERJ - 160cm - 6/50
01.02.2012 - kutsu - ERJ - 160cm - 4/50
01.02.2012 - kutsu - ERJ - 160cm - 6/40
31.01.2012 - kutsu - ERJ CUP - 160cm - 4/154
09.02.2012 - kutsu - ERJ - 160cm - 5/40
12.02.2012 - kutsu - ERJ - 160cm - 2/40
28.02.2012 - kutsu - ERJ - 160cm - 1/30
02.03.2012 - kutsu - ERJ - 160cm - 1/30
27.02.2012 - kutsu - ERJ - 160cm - 1/50
29.02.2012 - kutsu - ERJ - 160cm - 7/50
03.03.2012 - kutsu - ERJ - 160cm - 1/30
04.03.2012 - kutsu - ERJ - 160cm - 3/30
13.03.2012 - kutsu - ERJ - 160cm - 3/30
14.03.2012 - kutsu - ERJ - 160cm - 5/30
15.03.2012 - kutsu - ERJ - 160cm - 2/30
16.03.2012 - kutsu - ERJ - 160cm - 4/30
17.03.2012 - kutsu - ERJ - 160cm - 1/30
18.03.2012 - kutsu - ERJ - 160cm - 2/30
19.03.2012 - kutsu - ERJ - 160cm - 3/30
04.03.2012 - kutsu - ERJ - 160cm - 7/53
04.03.2012 - kutsu - ERJ - 160cm - 4/53
12.03.2012 - kutsu - ERJ - 160cm - 5/30
13.03.2012 - kutsu - ERJ - 160cm - 5/30
14.03.2012 - kutsu - ERJ - 160cm - 5/30
28.03.2012 - kutsu - ERJ - 160cm - 5/30
30.03.2012 - kutsu - ERJ - 160cm - 3/30
24.04.2012 - kutsu - ERJ - 160cm - 2/30
04.04.2012 - kutsu - ERJ - 160cm - 4/30
13.04.2012 - kutsu - ERJ - 160cm - 3/40
14.05.2012 - kutsu - ERJ - 160cm - 5/30
15.05.2012 - kutsu - ERJ - 160cm - 1/30
17.05.2012 - kutsu - ERJ - 160cm - 4/30
18.04.2012 - kutsu - ERJ - 160cm - 2/40
16.04.2012 - kutsu - ERJ - 160cm - 1/30
16.04.2012 - kutsu - ERJ - 160cm - 2/30
17.04.2012 - kutsu - ERJ - 160cm - 5/30
21.04.2012 - kutsu - ERJ - 160cm - 1/40
22.04.2012 - kutsu - ERJ - 160cm - 5/40
26.04.2012 - kutsu - ERJ - 160cm - 2/40
19.05.2012 - kutsu - ERJ - 160cm - 3/30
19.05.2012 - kutsu - ERJ - 160cm - 2/30
07.05.2012 - kutsu - ERJ - 150cm - 3/50
06.05.2012 - kutsu - ERJ - 150cm - 4/50
02.05.2012 - kutsu - ERJ - 160cm - 1/40
30.04.2012 - kutsu - ERJ - 150cm - 3/23
30.04.2012 - kutsu - ERJ CUP - 160cm - 3/173
31.05.2012 - kutsu - ERJ CUP - 160cm - 8/105

ETUSIVU | HEVOSET | ESITTELY | TOIMINTA
Webdesign © Pirdila     Faconde on virtuaalitalli!