Jarina F, kuollut 01.05.2017

       
© Tilli
Kyseessä on virtuaalihevonen!

Virallinen nimi: Jarina F, "Riina" Syntynyt: 01.11.2013 (18v.) 4v 01.04.2014
Rek.nro: VH14-021-0011 Rotu & sukupuoli: Tamma & Trakehner
Säkäkorkeus: 164cm Väritys: Musta
Kasvattaja: Frida, Faconde Omistaja: Frida, VRL-05826, Faconde
Painotuslaji: Esteratsastus Koulutustaso: ko:HeA, re:150cm

Meriitit

Palkittu huhtikuun ERJ tilaisuudessa ERJ-I palkinnolla pistein 7,5+44+25+16+9=101,5p.
Palkittu joulukuun YLA tilaisuudessa YLA2 palkinnolla pistein 22,5(18+4,5)-30(19+11)-17-15-5=89,5p.

Luonnekuvaus

Jarina on melkoinen pikkudiiva, joka tuntuu saavan sätkyjä ja vetävän vesimeloneita sieraimiinsa milloin mistäkin. Riinan kanssa ei siis ole mitenkään ihmeellistä, jos neitokainen saa sätkyt ulkona vallitsevasta vesisateesta, sillä tällöin vaarana on, että manikyyri menee pilalle, eikä hoitajan takin värikään ole välttämättä muotitietoisen tytön mieleen – milloin se on liian sininen ja milloin se ei vain millään natsaa tamman omien varusteiden väriin. Huolimatta siitä, että Riinalla on taipumusta diivailuun, on se kuitenkin pohjimmiltaan kiltti tapaus.

Riinan hoitajan tulee omata valtava määrä huumorintajua, sekä pitkät hermot – ilman niitä tämän hiukset harmaantuu ennen aikojaan. ”Ei kelpaa” olisi varmasti tamman eniten käyttämä lausahdus, jos se osaisi puhua, mutta puhetaidon puuttuessa kyseinen asia käy kyllä ilmi muilla keinoilla. Jos Riinaa jostain syystä kiukuttaa väärän harjan valitseminen tai vaikka se hoitajan väärän värinen takki, alkaa tämä helposti monottamaan näitä tamman pahaan oloon viattomia karsinan seiniä. Usein tähän riittää pelkkä päättäväinen komentaminen, joskus komentaminen vai loukkaa tamman tunteita entistä enemmän ja kolistelu ja kiukkuilu sen kun yltyy.

Selästä käsin Riina on melko mielenkiintoinen tapaus. Alkuun se käyttää suuren osan omasta keskittymisestään vääriin asioihin, kuten kentän pohjan analysointiin – siitä se riemu vasta repeääkin, jos kenttä osoittautuu liian kosteaksi, jolloin tamman kauniit kaviot voivat likaantua tai vaihtoehtoisesti kuivaksi, sillä eihän sitä tiedä, mitä pöpöjä siinä ympäriinsä leijailevassa pölyssä oikein kulkeutuu hengityselimiin. Diivan lisäksi jotkut ovat menneet kutsumaan Riinaa myös melkoiseksi draamakuningattareksi, joka sekään ei ole kovin kaukana todellisuudesta. Heti alusta asti tamma täytyy varovaisesti ja sen tunteita loukkaamatta saada kuulolle, jonka jälkeen meno muuttuu huomattavasti miellyttäväksi. Keskittyessään Riina on kuuliainen ja näyttävä ratsu, jolta tuntuu osaamistakin riittävän vaikka ja mihin.

Kouluhevosena Riina ei ole ihan omimmillaan ja neito tuntuukin menevän lähinnä vain pahaan umpisolmuun kyseisen lajin parissa – niin mieleltään kuin ihan kirjaimellisestikin. Osaavan ratsastajan alla tamma on kuitenkin mahdollista saada suorittamaan puhtaasti aina Helppo A-tason liikkeitä, mutta kokemattoman ratsastajan kätösissä meno muistuttaa pääosin vain ratsastuskoulun aloittelijatuntia. Vaikkei Riinan taidot ole aivan halutun laiset kouluhevoselle, ovat sen askellajit kuitenkin lajiin täydelliset – ilmavat, lennokkaat, näyttävät ja ratsastajalle mukavan tasaiset.

Vaikka Riinasta voisi olettaa, että estekentillä se kieltäytyisi ylittämästä punaisia puomeja, jos omat varusteet ovat keltaisia, ei se kuitenkaan niin tarkaksi ryhdy. Esteradoilla tamma on reipas ja rehellinen hyppääjä, jolta ei rohkeutta puutu – tamma ylittää jopa ne kaikista pelottavimmat esteet ilman mitään ongelmia. Tamman jokapäiväiseen sanavarastoon ei tunnu kuuluvan termit kieltäminen ja esteiden ohi rynniminen, joskin silloin tällöin näinkin pääsee käymään. Tällöin vika kuitenkin löytyy lähes poikkeuksetta satulasta, sillä ikävä kyllä Riina tuntuu olevan tarkka ratsastajan virheistä. Pienimmät ei haittaa, mutta esimerkiksi hypyssä jälkeen jääminen on jo rangaistava teko ja seuraavalla esteellä ratsastaja saakin olla entistä tarkempana heti lähestymisvaiheessa, ettei päätyisi maistelemaan kentän hiekkoja.

Kilpailupaikalla itse diiva on taas paikanpäällä, vahdaten pahimpia muotimokia ja pahoittaen mielensä kaikesta, mistä se vain voi vähänkin olla mahdollista. Tamman käsittelijän tulee olla päättäväinen ja jatkuvasti haukan lailla seurata Riinan eleitä ja ilmeitä – tammasta kun ei ikinä voi mennä sanomaan varmaksi, milloin se yrittää vauhdittaa ohi kulkevan nelijalkaisen matkaa näykkäisyllä tai keksii jonkin niin valtavan muotimokan kilpailualueen toisella puolella, että siitä on heti päästävä huomauttamaan asianosaisille. Verryttelyssä Riinan keskittyminen tuppaa harhailemaan, joten jo tässä vaiheessa sen huomio on yritettävä siirtää työskentelyyn. Jos tämä onnistuu, sujuu itse kisasuorituskin ongelmitta, jos ei, on luvassa katastrofi.
C: Minja E.

Sukutaulu & jälkeläiset

i. Simply Sensational
koHeA, re150cm, sk.167cm, m
YLA2, ERJ-II
ii. Mouse's House
ko, recm, sk.cm,
iii. Ring My Bellevm
ko, recm, sk.cm,
iie. Unusualevm
ko, recm, sk.cm,
ie. Gambit Spring
ko, recm, sk.cm,
iei. Just the 2 of usevm
ko, recm, sk.cm,
iee. U Got Me evm
ko, recm, sk.cm,
e. Jaylyn D
koHeA, re160cm, sk.166cm, prn
ERJ-II, YLA2, VIR MVA Ch, KTK-II
ei. Tiecho Brin
ko, recm, sk.cm,
eii. Rion Trikevm
ko, recm, sk.cm,
eie. Tempijaevm
ko, recm, sk.cm,
ee. Manoma Dula
ko, recm, sk.cm,
eei. Royzed Scyevm
ko, recm, sk.cm,
eee. Diezella Baisevm
ko, recm, sk.cm,

Isänisä Mouse’s House, lyhyemmin House, on komea, kulomusta esteori. Housella kilpaillaan esteitä 150 cm luokissa, ja ori onkin periyttänyt hienoa kapasiteettiaan. Sirorakenteiselta trakehnerorilta löytyy säkäkorkeutta huimat 175 cm, mutta isokokoisen orin liikkeet ovat hurmanneet koulutuomarit ja orilla kilpailtiin myös koulua, aina vaativaan B:hen asti. House oli luonteeltaan hiukan hankala, muttei kuitenkaan ilkeä.
Isänisänisä Ring My Bell aka Ringo oli 177-senttinen, kookas hurmuri. Ringolla kilpailtiin pääasiassa kenttää CCI/CIC4-tasolla, mutta lajeja myös erikseen. Maastoesteitä kisattiin 130 cm, rataesteitä 140 cm ja koulua vaativaa B:tä. Mustanruunikko ori menehtyi kaaduttuaan kaatosateen jälkeen maastoesteillä murtaessaan jalkansa. Luonteeltaan Ringo oli tavallinen ori, hiukan omapäinen, mutta kuitenkin sisimmästään kiltti.
Isänisänemä Unusual, ”Ella” on 160 cm korkea koulutamma. Ella kilpaili monena vuonna vaativaa A:ta ja siirtyi vanhemmiten eläkkeelle. Kilpauran aikana tammalla myös hypättiin 130 cm luokkia. Kulomustan tamman luonne oli huippulaatua, kiltti tamma sopi kaikkien käsiteltäväksi, vaikka ratsastaessa vaatikin paljon töitä myös ratsastajalta.
Isänemä Gambit Spring, eli Gambo on 165 cm korkea. Väriltään Gambo on kimo, ja kapasiteettia löytyy koulussa aina vaativaan A:han asti. Gambolla kilpailtiin koulua, mutta se hyppäsi myös taidokkaasti 130 cm luokkia. Gambo on melko haastava, mutta luottamuksen voittamalla se on oikein mukavaa seuraa.
Isänemänisä Just the 2 of us, lempinimeltään Jussi on 170 senttinen musta ori. Estepainotteinen Jussi kilpaili esteillä 150 cm luokissa, mutta myös koulua Helpossa A:ssa. Tämä musta ori oli luonteeltaan hyväkäytöksinen, vaikkei aivan mitä tahansa riepottelua kestänytkään.
Isänemänemä U Got Me alias Menna oli pienikokoinen, vain 155 cm korkea musta trakehnertamma. Pienen kokonsa vuoksi Mennalla kilpailtiin koulua, missä se pärjäsikin kiitettävästi vaativaan B:hen saakka. Tamma kuitenkin hyppäsi hienosti 130-senttisiä esteitä. Luonteeltaan Menna oli kiltti, aivan unelmahevonen. Menna kuitenkin menehtyi traagisesti synnytyksessä.
C: Selena

ei. Tiecho Brin (168cm, punaruunikko) oli raamikas, kapasiteetikas esteori, joka kiersi ympäri Euroopan ratoja tehden uraansa 160cm radoilla, satunnaisesti myös korkeammissa näytösluokissa. Ori sai kehuja hyppytekniikastaan sekä ulkomuodostaan, luonteeltaan ori oli vähän kylmäkiskoinen ja etäinen. Jalostuskäytössä ori on periyttänyt enimmäkseen hyppytekniikkaansa ja kapasiteettiaan.
eii. Jo nuorena Belgiaan myyty Rion Trik (tummanpunaruunikko, 168cm) pärjäsi loistavasti nuorten hevosten luokissa jatkaen voittokulkuaan myös aikuisiällä. Kotimaansa ehdottomaan esteorikärkikastiin kuulunut Rion Trik kisasi 160cm ratoja hyvällä menestyksellä, ja kun pakettiin lisättiin upea ulkonäkö ja paljon kiitosta saanut luonne tammanomistajat olivat polvillaan orin siirtyessä jalostuskäyttöön.
eie. Punarautias, 163cm korkuinen Tempija oli suoranainen helmi; nöyrä ja herkkä, sopivasti kovapäinen kestääkseen kisajännityksen sekä vaativat radat, nopesti reagoiva ja tarkka hevonen. Tempijasta olisi saanut loistavan kenttähevosen, liike ja osaaminen kun olivat koulupuolellakin vahvat, mutta esteratsu tammasta tuli, ja kotitallille tamma toi useita ruusukkeita 150-160cm radoilta. Jälkeläisiä on vain kolme, kaikki oreja.
ee. Kansainvälisillä 160cm radoilla hurmannut Manoma Dula (punaruunikko, 166cm) oli koko ikänsä kuin mikäkin yli-innokas ponityttö, joka ei tuntunut hyytyvän ikinä tai saavan hyppäämisestä tarpeeksi. Tavanomaisen näköinen tamma ei jäänyt ulkonäöllään ihmisten mieliin, kilpailusuoritukset taas jättivät muistijäljen. Hyväluontoinen, innokkuudestaan huolimatta kuuliainen työmyyrä teki loistotyötä paitsi kentillä myös periyttäjänä.
eei. Ruunikko, 167cm korkea Royzed Scy kilpaili esteitä ja kenttää pärjäten hyvin molemmissa lajeissa, esteillä tosin kenttää paremmin. Useita sijoituksia ja voittoja napsinut ori vaihtoi omistajaa useaan kertaan toinen toistaan rahakkaampien tarjousten jälkeen, menestys jatkui ratsastajan vaihtumisesta huolimatta. Royzed Scy oli ehdottoman lahjakas 160cm luokkien ori, jolla oli yhteistyöhaluinen, nöyrä ja työtä rakastava luonne - ominaisuuksia, joita se periytti varsoilleen.
eee. Diezella Bais (rautias, 166cm), estesukuinen kaunotar, loukkaantui jo nuorella iällä niin pahoin, että esteura jäi vain haaveeksi. Tamma oli ehtinyt kisata nuorten hevosten luokissa, sen suku ja kotitreenit antoivat olettaa kapasiteettia löytyvän korkeampiinkin luokkiin, kapasiteettia vain ei saatu koskaan selville. Diezella Bais päätettiin siirtää jalostuskäyttöön sen sijaan, että se myytäisiin harrasteratsuksi, mikä olikin loistopäätös; tamma on jättänyt useita hyviä hyppääjiä.
C: Lissu

Syntynyt Varsan tiedot Emä Omistaja
05.04.2014 t. Jannie F Bileminister HM
11.02.2014 o. Jack Daniels F Ernesto Guevara Lime Taciturn
21.05.2015 t. Joyride F Unworthy State H
23.12.2015 t. Jigga F Escorant Beckham Sussu
23.12.2015 t. Joya F Escorant Beckham leahiiii
09.03.2017 o. Infinity HMS Invincible HMS Jacaranda F Bahama Foxfire Kida
.

Päiväkirja & valmennukset

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Jenna
Vaikka talvi tuli vielä takaisin niin tänään oli vuorossa maastoilua. Riina oli ihan into piukeena kun varustin sitä ja kyllähän siinä itselläkin oli mieli korkealla vaikka päivä hieman harmaa olikin. Polut olivat hieman kuraisia lumisateiden ja lauhtumisen jäljiltä mutta onneksi me ei kuraa pelätä. Metsän varjossa kannustin tamman raviin, jossa tein temponmuutoksia sekä leveämmillä osuuksilla pohkeenväistöjä. Riina totteli auliisti ja ainakin selästä käsin tuntui, että väistöt olivat hyviä. Ennen kiipeily osuutta otettiin pari laukkanostoa. Harmikseni suosikki reittini oli liian mutainen ja jouduin sen jättämään väliin liukastumisvaaran vuoksi. Niinpä mentiin sitten vähän kevyemmälle kiipeilylle kuin alunperin oli tarkoitus. Riina jaksoi hienosti vaikka kiipeiltiinkin samaa rinnettä useampaan kertaan serpentiini kuvion ansioista. Paluumatka sujui rennosti kävellen, sillä mäkien kanssa oli tehokkaasti purettu ylimääräiset energiat.

päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Frida (omistaja)
Jarina F syntyi kuvankauniina marraskuisena iltana, maisema oli kuin postikortista. Janna, oikea punarautias kaunottaremme synnytti vähintään yhtä kauniin pitkäjalkaisen ja hontelon tammavarsan, johon kaikki rakastuivat. Mustasta varsasta ennustettiin oikeaa vekkuilijaa, mutta näköjään emä kasvatti tyttösestä oman itsensä, sillä pian raisusta tarhassa laukkailijasta tuli siveä pikkuneito. Mitä enemmän ikää Riina sai, sitä tammamaisempi siitä tuli. Vaikka hieman ärsyttävä tamma tapasi välillä ollakin, kaikki silti rakastivat sitä - kuka nyt niille varsan silmille olisi voinut ei sanoa? Riinasta varttuikin aivan upea tamma, joka kurvaili laitumella mielellään upeilla askelillaan. Vaikka sillä on hyvät ja huonot päivänsä, en ole kertaakaan katunut tätä varsaa. Tästä en kyllä luovu, minun kasvattini.

Kilpailukalenteri

sijoituksia ERJ 49kpl
09.03.2014 - kutsu - ERJ - 150cm - 5/40
14.03.2014 - kutsu - ERJ - 150cm - 4/40
25.10.2014 - kutsu - ERJ - 140cm - 2/29
28.10.2014 - kutsu - ERJ - 140cm - 2/29
30.10.2014 - kutsu - ERJ - 150cm - 4/30
06.11.2014 - kutsu - ERJ - 150cm - 1/30
08.11.2014 - kutsu - ERJ - 150cm - 4/26
11.11.2014 - kutsu - ERJ - 150cm - 3/26
12.11.2014 - kutsu - ERJ - 150cm - 3/28
26.11.2014 - kutsu - ERJ - 150cm - 5/30
30.11.2014 - kutsu - ERJ - 150cm - 4/30
10.11.2014 - kutsu - ERJ - 150cm - 4/50
29.12.2014 - kutsu - ERJ - 150cm - 1/30
31.01.2015 - kutsu - ERJ - 150cm - 4/30
13.01.2015 - kutsu - ERJ - 150cm - 7/50
10.02.2015 - kutsu - ERJ - 140cm - 6/40
01.02.2015 - kutsu - ERJ - 150cm - 4/40
01.02.2015 - kutsu - ERJ - 150cm - 2/30
03.02.2015 - kutsu - ERJ - 140cm - 4/16
02.02.2015 - kutsu - ERJ - 140cm - 1/38
03.02.2015 - kutsu - ERJ - 140cm - 1/38
04.02.2015 - kutsu - ERJ - 140cm - 6/38
05.02.2015 - kutsu - ERJ - 140cm - 3/38
06.02.2015 - kutsu - ERJ - 140cm - 4/30
08.02.2015 - kutsu - ERJ - 140cm - 3/30
09.02.2015 - kutsu - ERJ - 140cm - 5/30
09.02.2015 - kutsu - ERJ - 140cm - 2/30
10.02.2015 - kutsu - ERJ - 140cm - 4/30
11.02.2015 - kutsu - ERJ - 140cm - 4/30
09.03.2015 - kutsu - ERJ - 140cm - 5/40
09.03.2015 - kutsu - ERJ - 140cm - 2/40
12.03.2015 - kutsu - ERJ - 140cm - 1/40
13.03.2015 - kutsu - ERJ - 140cm - 2/40
14.03.2015 - kutsu - ERJ - 140cm - 3/40
16.03.2015 - kutsu - ERJ - 140cm - 4/40
09.03.2015 - kutsu - ERJ - 150cm - 4/50
16.03.2015 - kutsu - ERJ - 150cm - 4/50
09.03.2015 - kutsu - ERJ - 140cm - 4/50
03.03.2015 - kutsu - ERJ - 140cm - 5/49
03.03.2015 - kutsu - ERJ - 140cm - 4/33
04.03.2015 - kutsu - ERJ - 140cm - 3/33
18.03.2015 - kutsu - ERJ - 140cm - 6/40
19.03.2015 - kutsu - ERJ - 140cm - 3/40
24.03.2015 - kutsu - ERJ - 140cm - 1/40
27.03.2015 - kutsu - ERJ - 140cm - 3/40
30.09.2015 - kutsu - ERJ CUP - 150cm - 6/92
30.11.2015 - kutsu - ERJ CUP - 140cm - 7/175
30.11.2015 - kutsu - ERJ CUP - 150cm - 20/236
31.01.2016 - kutsu - ERJ CUP - 150cm - 4/234

ETUSIVU | HEVOSET | ESITTELY | TOIMINTA
Webdesign © Pirdila     Faconde on virtuaalitalli!