Frosten April, kuollut 21.02.2018

       
© Benny de Ruiter
Kyseessä on virtuaalihevonen!

Virallinen nimi: Frosten April, "Nessu" Syntynyt: 20.6.2011 (18v.) 3v 20.11.2011
Rek.nro: VH14-031-0028 Rotu & sukupuoli: Suomalainenpuoliverinen & Ori
Säkäkorkeus: 159cm Väritys: Musta
Kasvattaja: Mikaela Tikkanen, Charlotta Omistaja: Frida, VRL-05826, Faconde
Painotuslaji: Esteratsastus Koulutustaso: ko:HeB, re:150cm

Meriitit

Ch arvonimi myönnetty 28.06.2015
Palkittu heinäkuun KTK tilaisuudessa KTK-III palkinnolla pistein 18+17+17+16=68p.
Palkittu syyskuun ERJ tilaisuudessa ERJ-I palkinnolla pistein 7,5+45+18+19,5+14=104p.
Palkittu joulukuun YLA tilaisuudessa YLA2 palkinnolla pistein 20(14+6)-23(12+11)-17-16-4=80p.

Luonnekuvaus

Nessu on ori, jolta löytyy taitoa ja tahtoa. Orilta löytyy tulisuutta ja itsevarmuutta, mutta myös hetkittäistä lempeyttä ja halipulaa. Orin kanssa ei varmasti tule tylsiä päiviä ja sen kanssa saa tehdä paljon töitä ennen kuin voittaa sen luottamuksen. Nessu on myös oikea jääräpää, jonka kanssa vähemmästäkin saattaa oma pää räjähtää. Ori ei usko millään mitään ja sille saa toitottaa aina samaa asiaa moneen kertaan ennen kuin tapahtuu muutosta.

Hoidettaessa ori kannattaa ottaa käytävälle, sillä karsinassa se vain hermostuu, steppailee ja potkii seiniä. Saattaisi siinä jalka lipsahtaa myös hoitajaa päin. Nessulla on myös paha tapa purra. Käytävällä se silminnähden kuitenkin rauhoittuu, eikä tee niin paljon pahojaan. Kuitenkaan tavoistaan ori ei pääse ja käytävälläkin saa olla silmät selässä. Nessu on siinä kuitenkin paljon helpompi hoidettava. Varustaessa ori innostuu ja alkaa steppailla. Erityisesti suojia laitettaessa se vaikeuttaa asioita, koska sen kanssa saa olla nopea, ettei ori taas nosta ja siirrä jalkaansa. Talutettaessa Nessu on hieman liian innokas ja sen kanssa saa olla tarkkana. Reippaalla käskytyksellä orin saa kuitenkin helpohkosti kuriin.

Ratsastettaessa Nessu on eteenpäinpyrkivä ja innokas ja se yrittää parhaansa miellyttääkseen ratsastajaansa. Orista huokuu energiaa ja se tekee jokaisen tehtävän täydellä sydämellä. Nessu rakastaa esteitä ja mielellään näyttää taitojaan niiden parissa. Kapasiteettia riittää korkealle ja jokaisen esteen yli hypätään taidokkaasti ja tyylillä, vähän huonommaltakin tieltä. Nessun kanssa kannattaa mennä astetta pidemmälle ja haastaa oria kunnolla, jotta tämän mielenkiinto säilyisi loppuun asti. Ori on kouluratsunakin oikein toimiva tapaus ja sillä on mukavan askellajit, mutta esteiden vauhdikkuus huumaa orin täysin. Nessua pitää myös osata motivoida ja aktivoida koulukiemuroihin, jotta treeni onnistuu. Monipuolisuus on avainsana koulun parissa, sillä ori tylsistyy helposti ja sen ajatukset alkavat vaellella aivan muussa kuin treenissä.
C: Dimma

Sukutaulu & jälkeläiset

i. Golden Figaroevm
ko, recm, sk.cm,
ii. Fictiorevm
ko, recm, sk.cm,
iii. Half Fiveevm
ko, recm, sk.cm,
iie. Graciasevm
ko, recm, sk.cm,
ie. Golden Starshipevm
ko, recm, sk.cm,
iei. evm
ko, recm, sk.cm,
iee. evm
ko, recm, sk.cm,
e. Dark Glotherevm
ko, recm, sk.cm,
ei. Aprilevm
ko, recm, sk.cm,
eii. Zone Boyevm
ko, recm, sk.cm,
eie. Mandyevm
ko, recm, sk.cm,
ee. Diminarevm
ko, recm, sk.cm,
eei. evm
ko, recm, sk.cm,
eee. evm
ko, recm, sk.cm,

Isä Golden Figaro on 161cm korkea, esteratsastuspainotteinen, musta suomalainen puoliverinen-ori, jolla ei ole monissakaan kisoissa käyty sen elämän aikana, sillä Golden Figaro uskoo pelkästään hyvän suvun tuovan jalostusarvoa. Toistaiseksi orin omistaja onkin ollut oikeassa, sillä Golden Figaroa on kyselty jalostukseen muuallekin kuin Suomeen juurikin herran suvun vuoksi. Jälkeläisiä onkin tähän mennessä syntynyt yhteensä kaksikymmentä kappaletta ja vain aika näyttää, tuleeko jälkeläisiä enempää. Golden Figaroa ei ole käytetty myöskään kantakirjauksessa, eikä minkään sortin laatuarvosteluissa, koska orin omistaja ei koe niitä tarpeellisiksi, eikä myöskään jalostusarvoa nostaviksi.
Isänemä Golden Starship oli 159cm korkea, musta suomalainen puoliverinen-tamma, joka menestyi elämänsä aikana enemmän kuin hyvin painotuslajissaan esteratsastuksessa. Tämä tamma voitti nimittäin noin kahdeksassakymmenessä prosentissa kisoista, joihin osallistui ja sijoittui melkein kaikissa niissä joissa ei voittanut. Lisäksi Golden Starship palkittiin esteratsastusjaoksen laatuarvostelussa ensimäisellä palkinnolla, täysillä pisteillä ja tamma kantakirjattiin ensimäisellä palkinnolla. Ei siis mikään ihmekään, että jokainen Golden Starshipin viidestä varsasta varattiin melkein heti niiden synnyttyä.
Isänisä Fictior oli 163cm korkea, musta suomalainen puoliverinen-ori, joka kilpaili hyvin menestyksekkään uran esteratsastuksessa ympäri Euroopan. Fictior tunnettiinkin melkein kaikkialla esteratsastuspiireissä mahtavan hyppykapasiteettinsa ja lempeän luonteensa vuoksi. Tätä oria kyseltiin myös esteratsujalostukseen heti sen jälkeen, kun Fictiorin omistaja oli saanut orinsa kantakirjattua toisella palkinnolla, sekä oli hankkinut orille esteratsastusjaoksen laatuarvostelun ensimäisen palkinnon. Jälkeläisiä Fictiorille syntyi sen elämän aikana yhteensä kymmenen kappaletta, vaikka kysyntää olisikin ollut useammallekin varsalle.

Emä Dark Glother on 158cm korkea, musta, esteratsastuspainotteinen suomalainen puoliverinen-tamma, joka on nyttemmin jo eläkkeellä viettäen kaiket päivänsä pihatossa muiden eläkehevosten kanssa, mutta joka nuorempana kisasi suhteellisen hyvällä menestyksellä estekisoissa. Vaikka Dark Glotherin luonne ei ollut alkuunsakkaan kisahevoselle sopiva, vaan se oli villi ja tottelematon luonteeltaan, niin silti tamman omistaja sai jollain tavalla ratsunsa pärjäämään edes suhteellisen hyvällä menestyksellä. Kantakirjaukseen tai laatuarvosteluun tätä tammaa ei ole viety, eikä viedä, koska Dark Glotherin omistaja tietää itsekin, että luonne laskisi pisteitä hyvin rajusti.
Emänisä April oli tummanruunikko, 160cm korkea ruotsalainen puoliverinen-ori, joka kisasi hyvin säännöllisesti esteratsastuskisoissa sekä kotimaassaan Ruotsissa, että muuallakin Euroopassa. Koska menestystä tuli kohtalaiseen tahtiin, niin Aprilia alettiin kysellä jo hyvin aikaisessa vaiheessa esteratsujalostukseen. Orin omistaja teki kumminkin periaatepäätöksen, ettei anna oria jalostuskäyttöön kuin Suomeen ja Ruotsiin ja niinpä jälkeläisiä syntyikin Aprilille yhteensä kaksikymmentäviisi kappaletta, jotka kaikki syntyivät jommassa kummassa niinsanotusti hyväksytyssä maassa.
Emänemä Diminar oli 159cm korkea, musta suomalainen puoliverinen-tamma, joka ei valitettavasti kerennyt elää pitkää elämää, mutta saavutti sitäkin enemmän. Diminar menehtyi nimittäin vain 9-vuoden iässä pahaksi menneeseen kaviokuumeeseen, mutta kerkesi kumminkin ennen tuota menehtymistään kerätä erittäin suuren pinon sijoituksia painotuslajissaan esteratsastuksessa. Jälkeläisiäkin kerkesi syntymään yksi kappale, joten tamman suku pääsee jatkumaan. Diminaria ei keretty viedä minkäänlaisiin laatuarvosteluihin, eikä kantakirjauksiin, sillä aikaa oletettiin olevan paljon enemmän tamman kanssa.
C: *lumienkuli*

Syntynyt Varsan tiedot Emä Omistaja
20.08.2014 t. Pocahontas SCR Make'em Shake Kosmonautti
02.08.2014 t. ML Awylia Mischa Belle VRL-13795
11.01.2015 o. Forgotten Faces VAL Lips of Deceit Taciturn
15.10.2014 t. Canvas von Dows Llydgefield Aderyn Reibili
09.04.2017 o. Storyteller MPB Never Ending Story Nintsu
20.01.2018 t. Essence Fair Endeavour Frida

Päiväkirja & valmennukset

Päiväkirjamerkintä, kirjoittaja Melina
Sulavaliikkeinen ori asteli perässäni talliin, jossa kiinnitin sen molemmin puolin käytävälle. Nessu vaikutti niin säpäkältä tapaukselta, että ennen kun edes haaveilisin selkään nousemisesta, olisi meidän kai paras tutustua ihan maasta käsin. Näin ollen olinkin jo hakenut paikalle koko hoitovaruste-arsenaalin ja aloin tarmokkaana hommiin. Suin jo valmiiksi kiiltelevää mustaa oria pitkin vedoin, enkä juuri katsellut kelloa vaan puunasin ja rapsuttelin Nessua kaikessa rauhassa. Tallissa nököttäminen alkoi kuitenkin tuntua pikkuhiljaa puuduttavalta kun ulkonakin oli mitä mahtavin kesäkeli, joten niinpä irrottelin orin käytävältä ja talutin sen perässäni ratsastuskentälle. Kävelimme ensin muutaman kierroksen kutakuinkin rinnakkain, mutta koska orilla tuntui olevan niin suuret menohalut, päätin jättäytyä suosiolla ohjaajan rooliin ja antaa Nessun hoitaa suurimman liikkumisen ja touhuamisen. Irtojuoksutin oria hyvän tovin kunnes se sai purettua suurimmat energiansa, ja lähdimme vielä niin sanotuille loppuverryttelyille maastoon. Nyt ori kulkikin jo kauniisti vieressä yrittämättä spurttailla tai riistäytyä käsistä, ja jonkun matkaa kesäistä hiekkatietä kuljettuamme käännyimme takaisin tallille. Juuri kun olin päässyt kehumaan Nessun käytöstä, poikkesimmekin vielä pikaisesti (jonkun muun kuin minun tahdostani) heinikon kautta, josta ori sai haukattua pientä välipalaa mukaansa. Olisi ilmeisesti pitänyt vain olla hiljaa ja jättää kehut kunnes olisimme päässeet tallille asti... Harjasin Nessun vielä pikaisesti ja viilentelin sen jalkoja ennen kun jätin orin tarhaansa ja lähdin hakemaan seuraavaa hevosta liikutettavaksi.

Estevalmennus, valmentajana SissiP.
Musta ori kiilsi laukkailleessan maneesin viileydessä. Orilla ei tuntunut olevan mikään kiire tai hätä mihinkään, joten se hölkkäili rennosti. Laukassa saimme hiukan herätellä oria, jotta se olisi valmis seuraavaan tehtävään eli jumppasarjaan. Ori tuntui todella hitaalta ja käskin Fridaa laukkuuttamaan oria kunnolla eteen. Isoa laukkaa, sen on pakko edetä olivat sanat mitkä raikui maneesissa orin tymistellessä uudelleen kohti jumppasarjaa. Kun vauhtia oli kunnolla, joutui ori vähän lyhentämään ja samalla jalat alkoivat myös nousta nopeammin. Teimme seuraavissa harjoituksissa paljon tiukkoja teitä, joissa Frida joutui tasapainottamaan oria ulko-ohjalla, mutta eteneminen ei loppunut koska pohkeet olivat myös käytössä. Tarkoitus oli siis ottaa hyppyjä jotka tulee vähän vinosti ja saattaa lähteä myös vähän kauempaa. Usein pelätään sitä kaukaa lähtemistä, mutta suosin ennemmin kaukaa kuin aivan juuresta kiipeilyä. Nessulla ei ainakaan ole ongelmaa että kapasiteetti loppuisi kesken vaikka hyppyyn tulisikin pituutta lisää. Valmennuksessa hyppäsimme myös muutaman isomman trippelin, koska ori tuntui selkeästi nauttivan isoista esteistä ja isoista hypyistä. Kontrollointia parannettiin linjoilla ja ison hypyn jälkeen Nessu tuli yllättävän hyvin takaisin. Olin myöskin yllättynyt tulevan hypyn tasapainosta. Otimme loppuun uusintaradan tyylisen rallitusradan, jonka jälkeen ori oli aivan liekeissä. Tasapainoinen ja tarkka suoritus, vaikka yhteen puomiin kolahtikin. Valmennus lopetettiin eteen alas ratsastukseen ja loppukäynteihin viltin alla. Kunhan huolehdit että ori keskittyy ja etenee kunnolla, ei varmasti monikaan uusintaradalla teitä voita!

Estevalmennus, valmentajana Veera R.
Nessun ja Fridan kanssa treenattiin tänään esteitä Faconden maneesissa huonon sään vuoksi. Maneesissa oli saapuessani jo valmiina muutamia esteitä, josta muokkailin ratsukolle toiselle sivulle kaksi pientä pysyä ja toiselle ristikon. Näiden lisäksi rakensin kolme estettä lisää kentälle, jotta saisimme lopuksi pienen radan heidän mentäväkseen. Ratsukon saapuessa maneesiin autoin ratsastajan orin selkään ja pyysin heitä menemään alkuverkat itsenäisesti, jotta pääsen hieman seuraaman heidän menoaan. Ratsukon yhteistyö näytti toimivan hyvin ja verkkaesteillä tyyli näytti melko hyvältä. Hieman kehotin ratsastajaa rauhoittamaan oria ennen estettä, sillä nyt se tuntui sukeltavan esteelle. Ohjeistin ratsastajalle lyhyen radan, jonka olin kasannut ja he saivat tulla sen kaksi kertaa peräkkäin näin valmennuksen loppuun. Rata sujui Nessulta nätisti, mutta suosittelen harjoittelemaan hillitympiä lähestymisiä.

Kilpailukalenteri

sijoituksia ERJ 75kpl
28.02.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 5/30
21.02.2013 - kutsu - ERJ - 140cm - 4/30
02.03.2013 - kutsu - ERJ - 140cm - 1/30
13.03.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 6/50
13.03.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 4/50
14.03.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 6/50
18.03.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 7/50
04.03.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 2/30
05.03.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 5/30
09.03.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 2/30
13.03.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 2/30
14.03.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 4/30
15.03.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 2/30
16.03.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 5/30
16.03.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 2/30
11.03.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 3/50
12.03.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 3/50
14.03.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 1/50
11.03.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 3/50
15.03.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 5/50
18.03.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 4/50
19.03.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 3/50
20.03.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 5/50
27.02.2013 - kutsu - ERJ - 140cm - 1/30
01.03.2013 - kutsu - ERJ - 140cm - 2/30
01.03.2013 - kutsu - ERJ - 140cm - 1/30
04.03.2013 - kutsu - ERJ - 140cm - 5/30
14.04.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 1/30
15.04.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 4/30
08.05.2013 - kutsu - ERJ - 140cm - 1/40
31.05.2013 - kutsu - ERJ CUP - 150cm - 19/200
28.05.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 5/30
07.05.2013 - kutsu - ERJ - 140cm - 2/104
27.05.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 3/30
05.06.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 3/30
27.05.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 2/30
29.05.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 5/30
31.05.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 5/30
07.06.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 3/30
10.06.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 5/30
27.05.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 4/30
02.06.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 2/30
02.06.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 3/30
05.06.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 5/30
06.06.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 4/30
24.05.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 3/30
26.05.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 1/30
26.05.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 5/30
28.05.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 1/30
26.08.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 4/30
15.08.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 1/45
15.08.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 2/30
20.08.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 4/30
21.08.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 5/30
27.10.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 3/30
24.10.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 2/29
25.10.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 2/29
19.10.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 4/30
19.10.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 4/30
20.10.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 2/30
20.10.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 4/30
21.10.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 2/30
22.10.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 1/30
23.10.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 1/30
24.10.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 4/30
27.10.2013 - kutsu - ERJ - 150cm - 5/30
09.03.2014 - kutsu - ERJ - 150cm - 3/40
10.03.2014 - kutsu - ERJ - 150cm - 5/40
16.03.2014 - kutsu - ERJ - 150cm - 2/40
16.03.2014 - kutsu - ERJ - 150cm - 2/40
26.02.2014 - kutsu - ERJ - 150cm - 5/50
30.04.2015 - kutsu - ERJ CUP - 140cm - 4/175
30.06.2015 - kutsu - ERJ CUP - 140cm - 5/148
31.10.2015 - kutsu - ERJ CUP - 140cm - 3/131
30.04.2016 - kutsu - ERJ CUP - 140cm - 6/153
14.02.2013 - kutsu - NJ - fwb:t - 2/12 LKV2, irtoSERT, JS
27.03.2013 - kutsu - NJ - fwb orit - 1/11 LKV1, irtoSERT, JS
17.03.2013 - kutsu - NJ - fwb orit - 2/12, irtoSERT

ETUSIVU | HEVOSET | ESITTELY | TOIMINTA
Webdesign © Pirdila     Faconde on virtuaalitalli!