Pendulum F, kuollut 10.10.2017

       
© Roshoeve
Kyseessä on virtuaalihevonen!

Virallinen nimi: Pendulum F, "Dumi" Syntynyt: 01.01.2014 (21v.) 3v 01.05.2014
Rek.nro: VH14-031-0777 Rotu & sukupuoli: Suomalainenpuoliverinen & Ori
Säkäkorkeus: 162cm Väritys: Kimo
Kasvattaja: Frida, VRL-05826, Faconde Omistaja: Frida, VRL-05826, Faconde
Painotuslaji: Esteratsastus Koulutustaso: ko:HeA, re:150cm

Meriitit

Palkittu elokuun KTK tilaisuudessa KTK-II palkinnolla pistein 21+17+17+17=72p.
(Palkittu marraskuun ERJ tilaisuudessa ERJ-III palkinnolla pistein 9,5+43+25+0+11,5=89p.)
VIR MVA Ch myönnetty 14.01.2017
Palkittu huhtikuun ERJ tilaisuudessa ERJ-I palkinnolla pistein 9+43+25+20+15=112p.
Palkittu syyskuun YLA tilaisuudessa YLA2 palkinnolla pistein 26(19+7)-25(18+7)-17-13-6=87p.

Luonnekuvaus

Dumi on hyvinä päivinään ihan kohtuullisen helppo hoidettava kun taas pahan päivän sattuessa se on aivan kamala. Silloin sen kanssa ei suju mikään ja haluaisit vain luovuttaa ja kirkua. Mitenkään ilkeä tai vaarallinen se ei kuitenkaan ole, orilla vain sattuu olemaan pilkettä silmäkulmassa useammankin hevosen edestä.
Harjatessa ja varustaessa saat varautua tavaroiden heittelyyn ja kauheaan pyörimiseen. Tästä syystä ori kannattaakin sitoa lyhkäiseen naruun niin pääsee huomattavasti vähemmällä. Taluttaessa ori kannattaa pitää visusti vierellään ja olla koko ajan varuillaan. Muuten saattaakin yhtäkkiä huomata että ori paineleekin ties missä.

Ratsastaessakin orin helppous riippuu minkämoisella tuulella se sattuu olemaan. Useimmiten ori päästää suhteellisen helpolla mutta kun se paha päivä pääsee yllättämään, saa orin kanssa tapella siitä alkaen että mihin ilmansuuntaan liikutaan.
Kouluratsastuksessa Dumi osaa perusasiat koska eihän estehevosenkaan kanssa radalla selviä ilman niitä. Millään lailla ori ei kuitenkaan nauti liikkeiden hiomisesta, se on sen mielestä aivan liian tylsää hommaa ja näin ollen se saattaa keksiä omiakin liikkeitä ihan omaksi huvikseen. Orilla ei ole koskaan kouluratsastusta kisattu mutta kyllä sitä sinnikkäästi useamman kerran viikossa yritetään harjoitella.
Kun päästään esteradalle, Dumilla on ihan eri ääni kellossa eikä sitä heti uskoisi samaksi hevoseksi. Se lopettaa tyystin kaiken pelleilyn ja keskittyy tehtäviinsä täydellisesti. Parhaimmillaan se on uusinnoissa nopeutensa ja nopeiden refleksiensä ansiosta. Välillä tuntuu aivan uskomattomalta kun ori kääntyy melkein paikallaan täydestä vauhdista. Ori on teknisesti todella fiksu eikä ratsastajan tehtäväksi jää radalla kuin pysyä kyydissä ja välillä hieman himmata orin menohaluja.
Maastoon suunnatessa kannattaa seuraksi valita joku rauhallinen kaveri, se usein rauhoittaa Dumin mieltä eikä se koko ajan säiky kaiken maailman turhia juttuja. Dumille kannattaa myös keksiä koko ajan pieniä tehtäviä jolloin se keskittyy ja saa ajatuksensa pois puskissa vaanivista hirviöistä. Mikäli kaipaat rauhallista maastoreissua, Dumi on siihen aivan väärä hevonen!
Kilpailupaikalla ori on kuin tulta ja tappuraa! Tuntuu kuin ori olisi sadassa paikassa yhtä aikaa ja joskus sen keskittymistä on aivan mahdoton saada. Ratsastaja saakin sen eteen tehdä suuren työn ettei jo lämmittelyn aikana koko juttu leviä käsiin. Näin ollen siihen kannattaakin varata aina kunnolla aikaa, näin varmistuu paremmin ettei itse radalla orilla ole ihan liikaa aikaa ja virtaa keskittyä ihan kaikkeen muuhun kuin itse tehtävään. Mikäli saat lämmittelyn aikana orin keskittymään ja purettua liiat energiat, radalla se kyllä jo tekee parhaansa.
C: Frida

Sukutaulu & jälkeläiset

i. Crimson Craw
koHeA, re140cm, sk.167cm, prn
ERJ-II, SPL-III, YLA2
ii. Inertia Creeps
koVaB, re150cm, sk.164cm, km
iii. Myth Takes evm
koHeA, re160cm, sk.166cm, rt
iie. Fatima evm
koVaB, re140cm, sk.165cm, km
ie. Hit and Run
koVaB, re140cm, sk.170cm, rn
KERJ-I, ERJ-I
iei. Primeval evm
koHeA, re160cm, sk.167cm, rt
iee. Hold the Ice evm
koHeA, re140cm, sk.170cm, rn
e. Caladriel F
koHeA, re150cm, sk.165cm, trt
ERJ-II
ei. Phantom Eye
re160cm, sk.168cm, km
eii. Phantom Rayevm
ko, recm, sk.cm,
eie. Ocean Dreamevm
ko, recm, sk.cm,
ee. Killdream QK
koVaB, re140cm, sk.163cm, km
SPL-III, ERJ-I, YLA2
eei. Unforgiveableevm
ko, recm, sk.cm,
eee. Ms Killjoyevm
ko, recm, sk.cm,

iii. Myth Takes eli Take, oli 166cm korkuinen, itsepäine ori. Rautiaan ulkomuodon omaava ori oli lahjakas hyppääjä, ja usea varsa on perinytkin orin lahjat, muttä myös varmasti luonteensa. Yhden ihmisen hevonen, eikä antanut ihmisten hössöttää selässään taikka muutenkaan ympärillään.
iie. Fatima oli upea kimo tamma. Lempeän luonteen omaava 165cm korkuinen tamma oli lahjakas hyppääjä, mutta myös upea kouluratsu. Moni ihminen oppi ratsastamaan tamman avulla, oli tamma niin kiltti ja kärsivällinen. Kapasiteettinsa avulla tamma yltyi GP tason ratsastukseen sekä hyppäämään 140cm ratana.
iei. Primeval oli rautias Suomessa syntynyt holsteinori. Säkäkorkeutta orilta löytyi 167cm verran ja jokaisen sentin edestä komeata ulkomuotoa. Primeval oli kuitenkin luonteeltaan hyvin haastava ja kerkesikin nuoresta iästään huolimatta vaihtamaan omistajaa useampaan otteeseen. Viimeisen omistaja löysi kuitenkin Primevalin parhaat puolet ja onnistui kaivamaan esiin varsinaisen suoriutujan. Pari kilpailikin kovan työnteon jälkeen kansallisen tason kenttäratsastuskilpailuissa hyvällä menestyksellä. Valitettavasti orin ikävä näkyi kuitenkin toisinaan myös radalla, ja yksi kerta jäi sitten orin viimeiseksi. Ratsukko menetti tasapainonsa ja ori jouduttiin lopettamaan paikan päällä. Traaginen tapaturma on kuitenkin nostattanut orin harvojen jälkeläisten arvoa, ja ne jotka vielä olivat myymättä menivät kuin kuumille kiville sen jälkeen. Primevalin jälkeläiset menestyvät edelleen upeasti niin kenttä- kuin esteratsastuksen parissa, kantaen isäorin huippugeenejä eteenpäin.
iee. Hold the Ice on vielä parhaassa kilpaiässä oleva ruunikko estepainotteinen suomalainen puoliverinen. Ice kilpailee aktiivisesti kansallisen tason esteradoilla 160cm radoilla ja on osallistunut viisi kertaa Suomenmestaruuksiin. Icen omistaja on nuori ja lupaava naisratsastaja, joka on listannut tavoitteidensa joukkoon Maailmanmestaruuskisat. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan mitä parivaljakon tulevaisuus pitää sisällään. Luonteeltaan tamma on rohkea ja yhteistyönhaluinen, lisäksi monet ovat myös mieltäneet sen kovin positiiviseksi. Se ei turhia kiukuttele vaan tekee parhaansa olosuhteista huolimatta. Icellä ei ole vielä muita jälkeläisiä Hitin ohella, mutta niitä on varmasti odotettavissa lisää, kunhan tamman omistaja malttaa jättää sen hetkeksi kilpavapaalle. Kysyntää jälkeläisilel varmasti riittäisi, Hittikin nimittäin myytiin kansainvälisten kanavien kautta ja kiinnostusta olisi ollut Amerikkaa myöten, mutta tammavarsa sai kuitenkin kodin koto-Suomesta.
C: Jenniina ja Yogi

eei. Mahtipontinen, korskea, 167cm korkea Unforgiveable oli oikea rusettihai. Tämä upea kimo ori kilpaili menestyksekkäästi niin koulua kuin esteitäkin. Unforgiveable omasi myös oikein loistavan luonteen. Se oli rauhallinen, miellyttämisen haluinen ja helppo kaikin tavoin. Unforgiveable kuoli traagisesti auto-onnettomuudessa vain pari viikkoa Udelman syntymän jälkeen. Jälkeläisiä tälle upealle orille ehti kertyä kaiken kaikkiaan kuusi Udelma mukaan lukien.
eee. Sorja, kimo Ms Killjoy, oli arvonsa tunteva tamma, jonka nenille ei hypitty. Se kisasi kansallisella tasolla ja saavutti parhaimmillaan jopa hopeaa. Tamma oli 164 cm korkea ja luonteeltaan se muistutti enemmän pirua kuin enkeliä. Tutuille ihmisille se kuitenkin hörähteli tyytyväisenä. Ms Killjoy ehti saada vain yhden varsan ennen kuin se menehtyi ähkyn aiheuttamaan suolistotukokseen.

Syntynyt Varsan tiedot Emä Omistaja
27.10.2014 t. Valiant De Beque Valiant Dinuba Taciturn
26.12.2014 o. Ramant Perrini Silverlode Epona Cannabia
.
03.08.2017 t. Replay HMS Fantasy HMS Amy

Päiväkirja & valmennukset

Estevalmennus, valmentajana Satunen
Tämän valmentajan erikoistaito; tyylikkäästi myöhässä etenkin sunnuntaisin. Frida pyysi ratsunsa raviin samalla kun taistelin estekaluston kanssa. Pieni ja näppärä ori vaikutti olevan hyvin kuulolla ja ratsastaja sai sen nopeasti alleen. Juuri sulanut kenttä oli pian täynnä esteitä, vaikka ratsukko aloittikin yksittäisistä puomeista ja laukanvaihdoista. Pian halusin nähdä muutaman yksinkertaisen hypyn pystyesteelle. Dumi hoiti hommansa kuin vanha tekijä ja jätti ratsastajalleen paljon pelivaraa satulassa. Yksittäisten hyppyjen jälkeen kiinnitin huomioni ratsukon työskentelyyn sarjoilla. Rakensin myös lävistäjälle pystyn ja okserin, joiden väliin lähdimme sovittelemaan askelia neljästä kuuteen. Dumi oli vauhdikkaalla tuulella ja Fridalla olikin hieman hankaluuksia saada ori lyhenemään, vaikka se mukavasti teki yhteistyötä ratsastajansa kanssa - takapuoli penkkiin ja ratsastajan asento enemmän kiinni, kyllä se siitä parani! Jossain vaiheessa tuntia Dumi alkoi selvästi hieman väsymään. Frida antoi orin kävellä välikäynnit kokonaan pitkin ohjin, kun valkku sai taas nostella estekorkeuksia. Jälleen löytyi yksi mukava piirre tästä kimosta; väsymystä näkyi mutta se ei asennetta muuttanut. Vielä viimeisenä, kirsikkana kakun päällä ratsukko hyppäsi pidemmän radan lähes kisakorkeudellaan. Fridan saatua muutamia vinkkejä kroppansa hallitsemiseen esteiden välissä sai hän orinsa entistä paremmin läjään radalla. Lähestymiset olivat kokonaisuudessaan siistejä eikä tätä herraa voi moittia hyppytyylistään. Dumi käytti selkäänsä mukavasti ja esitteli hienoa ravia lopputunnista pidemmillä ohjilla! Ehdottomasti tyytyväisen lopputuloksen suoritus, niin hevoselta kuin ratsastajaltakin.

Estevalmennus, valmentajana yaren.
Faconde. Pyörittelin nimeä mielessäni ja muistin kuulleeni tallista joskus aiemminkin. Enää asia ei kuitenkaan jäisi arvailuiden varaan, sillä tallin omistaja Frida oli pyytänyt minua käymään luonaan tarjoamassa hiukan valmennusapua sekä avittamaan hiukan muissakin tallin askareissa. Minullehan tällaiset järjestelyt aina passasivat, oli nimittäin mukavaa päästä aina kurkistamaan muidenkin kuin oman tallin arkeen. Välimatka tosin oli sen verran reippaanlainen, etten ihan päiväreissuna tätä saisi hoidettua... Enpä olisikaan arvannut, miten pian pääsin oikeasti niihin töihin. Tallin pihaan ajaessani ja tallin käytävillä Fridaa huhuillessa, sainkin kuulla omistajattaren olevan maneesissa ratsastamassa. Hiippailin paikalle turhia kolistelematta, mutta siitäkin huolimatta tulin huomatuksi. Hymyilevä nuori nainen otti minut iloisesti tervetulleeksi ja pysäytti allaan olevan puoliveriorin niille sijoilleen. Parivaljakko oli ollut juuri hyppäämässä, mutta apu olisi kuulemma hyvinkin toivottua. Naurahdin hyväntuulisesti ja kävin Fridan kanssa nopeasti läpi, mitä tämä Dumi oli miehiään. Nopeasti minulle selvisikin, että ori oli kyllä taitava hyppääjä, mutta sillä oli tänään erityisen huono päivä. Tällä hetkellä estekorkeus oli noin 120cm luokkaa, mikä ei vielä lähellekään ollut hevosen maksimia, mutta Frida oli aivan varma, että tämän päivän känkkäränkkä-asenteella siihen pisteeseen ei koskaan päästäisikään. Ohjeistin ratsukon hyppäämään alkuun keskittymään vain kolmeen radan ensimmäiseen esteeseen ja kiinnittämään huomiota erityisesti lähestymisiin sekä laukan tahtiin. Frida osasi totisesti ratsastaa, mutta Dumi toi aikamoista lisämaustetta selkeästi tähän päivään. Ori selvästi rakasti hyppäämistä ja esteet imivätkin sitä hullun lailla puoleensa, mutta jostain syystä sillä ei riittänyt millään asteella kärsivällisyys esteiden välillä. "Ottakaahan hetki ihan pelkkää laukkaa isolla pääty-ympyrällä", pyysin lopulta, sillä Dumi nyt ihan selkeästi kaipasi pientä rauhoittumista. Alkuun se tuntui tuskastuvan asiasta entistäkin enemmän, mutta huomatessaan omistajansa pitävän päänsä, alkoi se hiljalleen antautumaan ja samalla rentoutumaan. Nyt uusintayritys esteiden parissa oli huomattavasti tasaisempaa, eikä meno näyttänyt enää lainkaan hassummalta. Loppuun saimme otettua leikiten vielä kokonaisen radan, vaikkakin estekorkeus sai edelleen pysytellä samana. Suoritus oli soljuvampi ja Dumi oli oikeasti kuulolla ottaen kaikki saamansa avut vastaan. Tämän orin ottaisin aivan varmasti vielä työn alle, mutta tältä päivältä tämä oli tässä!

Estevalmennus, valmentajana yaren.
Seuraavan päivän iltana patistin Fridan jälleen kerran Dumin ratsaille, vaikka nainen oli selkeästi jo aika uupunut ottamaan orin kanssa eilisen uusintaa näin päivän päätteeksi. Minusta oli kuitenkin hyvä ottaa uusi estevalmennus nyt, kun kaikilla oli vielä edellisen kerran kikat tuoreessa muistissa. Ratsukko sai tehdä alkuverryttelyt omatoimisesti, minun pystyttäessä sillä aikaa esterataa. Tällä kertaa emme jäisi enää taistelemaan pikkukorkeuksien kanssa, vaan oli aika siirtyä varsinaiseen tavoitteeseen. Dumikin vaikutti olevan innoissaan huomatessaan taas esteet, vaikkakin muisti myös tällä kertaa kunnioittaa ratsastajansa tahtoakin. Aloitimme varsinaisen verryttelyn pienellä jumppasarjalla, josta näki selkeän eron eiliseen; Dumi oli nyt paljon paremmin kuulolla, eikä sooloillut ollenkaan omiaan. Sillä olikin Fridan mukaan selkeästi se hyvä päivä, sellainen jonka toivoi olevan aina, kun orin selkään kipusi. Koska ongelmia ei tällä erää tuntunut juuri olevan, annoin ratsukolle hyvinkin pian luvan alkaa keskittymään varsinaisen tehtävän pariin. Otimme muutamat lähestymistestailut nähdäkseni, kuinka Frida valitsi ponnistuskohdat ja lähestymislinjat vaativimmissakin kaarteissa, mutta todettuani tämänkin olevan kaksikolle kuin lastenleikkiä, otin koko radan käyttöön. Nyt esteet olivat korkeimmillaan sitä 150cm, vaikka toki sekaan mahtui myös pari matalampaakin. Muutos oli kuitenkin eiliseen niin selkeä, etten voinut kunnolla uskoa tätä samaksi hevoseksi! Ori oli varmaliikkeinen ja tarkka, eikä hätäillyt esteeltä esteelle, vaan teki hiottua jälkeä. Se tuntui kääntyvän pienissäkin tiloissa helposti, eikä epäröinyt hypätä yhdenkään kerran, vaikka korkeutta esteissä piisasi. Fridan posket punottivat ja ilo kupli hänen sisällään. Enää naista ei harmittanut selkeästi tippaakaan se, että olimme ottaneet vielä estetreenit tälle päivälle. Dumi pärskähteli tyytyväisenä radalla, eikä tiputtanut kuin pari kertaa ylimmän puomin ponnistuksen tullessa aavistuksen liian myöhään. Mutta mitä väliä sillä loppuen lopuksi oli, kun ratsukko suoriutui niin monesta radasta täysin virheittä ja vieläpä melkoisen hyvillä ajoilla tarkkojen kääntymisten ansioista. Nyt ratsukko ansaitsi totisesti rentouttavat loppukäynnit ja sen jälkeen runsaan heinäkasan, tosin Fridalle saattaisi maistua sitä paremmin vielä kupponen kahvia tai teetä…

Kilpailukalenteri

sijoituksia ERJ 48kpl
31.01.2015 - kutsu - ERJ - 150cm - 4/30
13.01.2015 - kutsu - ERJ - 150cm - 4/30
18.01.2015 - kutsu - ERJ - 150cm - 6/50
03.02.2015 - kutsu - ERJ - 150cm - 3/30
05.02.2015 - kutsu - ERJ - 150cm - 1/30
08.02.2015 - kutsu - ERJ - 150cm - 4/30
06.02.2015 - kutsu - ERJ - 140cm - 2/40
08.02.2015 - kutsu - ERJ - 140cm - 3/40
10.02.2015 - kutsu - ERJ - 140cm - 6/40
11.02.2015 - kutsu - ERJ - 140cm - 4/40
12.02.2015 - kutsu - ERJ - 140cm - 2/40
01.02.2015 - kutsu - ERJ - 150cm - 5/40
01.02.2015 - kutsu - ERJ - 150cm - 1/30
31.01.2015 - kutsu - ERJ CUP - 150cm - 17/221
18.02.2015 - kutsu - ERJ - 150cm - 2/30
20.02.2015 - kutsu - ERJ - 150cm - 5/30
10.03.2015 - kutsu - ERJ - 140cm - 5/40
16.03.2015 - kutsu - ERJ - 140cm - 2/40
17.03.2015 - kutsu - ERJ - 140cm - 1/40
26.02.2015 - kutsu - ERJ - 140cm - 2/33
11.03.2015 - kutsu - ERJ - 150cm - 3/30
12.03.2015 - kutsu - ERJ - 150cm - 5/30
05.03.2015 - kutsu - ERJ - 140cm - 1/30
10.03.2015 - kutsu - ERJ - 150cm - 5/30
13.03.2015 - kutsu - ERJ - 140cm - 1/30
09.03.2015 - kutsu - ERJ - 150cm - 4/50
02.03.2015 - kutsu - ERJ - 140cm - 2/49
03.03.2015 - kutsu - ERJ - 140cm - 4/33
18.03.2015 - kutsu - ERJ - 140cm - 5/40
20.03.2015 - kutsu - ERJ - 140cm - 2/40
20.03.2015 - kutsu - ERJ - 140cm - 5/40
31.05.2016 - kutsu - ERJ CUP - 140cm - 5/140
27.03.2015 - kutsu - ERJ - 140cm - 6/40
18.03.2015 - kutsu - ERJ - 140cm - 5/30
22.03.2015 - kutsu - ERJ - 150cm - 4/30
23.03.2015 - kutsu - ERJ - 150cm - 5/30
26.03.2015 - kutsu - ERJ - 150cm - 4/30
26.03.2015 - kutsu - ERJ - 150cm - 2/30
27.03.2015 - kutsu - ERJ - 150cm - 4/30
29.03.2015 - kutsu - ERJ - 150cm - 1/30
30.03.2015 - kutsu - ERJ - 150cm - 5/30
28.03.2015 - kutsu - ERJ - 150cm - 5/40
30.03.2015 - kutsu - ERJ - 150cm - 2/40
01.04.2015 - kutsu - ERJ - 150cm - 2/40
26.03.2015 - kutsu - ERJ - 140cm - 5/31
27.03.2015 - kutsu - ERJ - 140cm - 4/31
31.08.2016 - kutsu - ERJ CUP - 140cm - 10/103
31.12.2016 - kutsu - ERJ CUP - 140cm - 6/87
13.07.2015 - kutsu - NJ - muut puoliveriset - 2/12, irtoSERT
03.09.2016 - kutsu - NJ - pv orit - 3/12, irtoSERT
24.09.2016 - kutsu - NJ - muut pv orit - 1/12, MVA-SERT
11.09.2016 - kutsu - NJ - fwb orit - 1/10, MVA-SERT

ETUSIVU | HEVOSET | ESITTELY | TOIMINTA
Webdesign © Pirdila     Faconde on virtuaalitalli!