Rock ‘n’ Roll as F

       
© Reesink Horses
Kyseessä on virtuaalihevonen!

Virallinen nimi: Rock ‘n’ Roll as F, "Andy" Syntynyt: 27.03.2017 (13v.) 4v. 27.06.2017
Rek.nro: VH17-031-0260 Rotu & sukupuoli: Suomalainenpuoliverinen & Ori
Säkäkorkeus: 166cm Väritys: Tummanpunaruunikko
Kasvattaja: Frida, VRL-05826, Faconde Omistaja: Frida, VRL-05826, Faconde
Painotuslaji: Kouluratsastus Koulutustaso: ko:GP, re:70cm

Meriitit

Ch, myönnetty 09.07.2020
Palkittu huhtikuun KTK tilaisuudessa KTK-II palkinnolla pistein 18+18+18+19=73p.

Luonnekuvaus

Nimestään huolimatta Rock ‘n’ Roll as F on luonteeltaan herttainen ja oikea herrasmies. Suomalaisen Andy McCoyn mukaan kutsumanimensä saava Andy on reipas ja iloinen kaveri, jonka kanssa voi huoletta puuhastella. Tarhasta haettaessa ori ravaa korvat hörössä portille ja hamuilee taskujen pohjia, ennen kuin ehtii kissaakaan sanoa. Antaa ottaa kiinni ja lähtee kiltisti kävelemään vierellä. Ainoastaan tammatarhaa ohittaessa kannattaa kiepauttaa naru turvan ympärille tai suuhun, sillä Andy osaa kyllä väläyttää oikeaa kukkoilua, kun neidoista on kyse! Orilla on lennokkaat ja kauniit askeleet, joita saa ihastella tammojen läheisyydessä tapahtuvan esityksen yhteydessä. Se ei kuitenkaan yritä väkipakolla riistäytyä käsistä, ja alistuu lopulta aika helposti kohtaloonsa, ettei tänäänkään saa karata auringonlaskuun tyttölauman kanssa. Hoitaminen kannattaa hoitaa käytävällä, sillä Andy ei oikeastaan pidä tunkeilijoista karsinassaan. Ei se käyttäydy aggressiivisesti eikä mitenkään yritä häätää ihmistä karsinastaan, mutta se muuttuu tavallista levottomammaksi, jos ihminen hyörii ja pyörii turhaan sen karsinassa. Hoidettaessa Andy seisoo vähän levottomasti paikallaan, heilutellen korviaan ja kuopien satunnaisesti lattiaa. Napakalla komennuksella se lopettaa pelleilynsä ja vain seisoo aloillaan, mutta esimerkiksi orille puhuminen rauhoittaa sitä kovasti, koska silloin sillä on jotain, mihin keskittyä. Olisi seinän tuijottaminen sinustakin aika tylsää, eikö? Kosketus ei haittaa Andya oikeastaan millään lailla, joten se antaa harjata pään, mahan alta ja muutenkin kaikki kohdat, jotka joillain hevosilla ovat ongelmakohtia. Jalat nousevat pyydettäessä, mutta ne on osattava käskeä pitämään ylhäällää - ei Andy sitä sanomatta tajua. Peseminen sujuu myös ongelmitta, mutta päähän kohdistuvasta vesisuihkusta ori ei pidä yhtään, ja silloin se saattaa hermostua. Kunhan pääpesun hoitaa nopeasti ja päättäväisesti, eikä jää kuhnailemaan, sujuu sekin suhteellisen kivuttomasti. Andy on myös helppo varustaa, se ei vastustele eikä kapinoi, ei edes pullistelemalla. Kuolaimetkin menevät suostuttelulla suuhun, ja sitten ori onkin valmis lähtemään ulos ovesta.

Selkäännousu tuottaa harvoin päänvaivaa, sillä Andy seisoo rauhallisesti aloillaan ja lähtee liikkeelle vasta saadessaan luvan. Jos ratsastaja häslää kauheasti, eikä vain laita jalkaa jalustimeen ja nouse selkään, niin ori saattaa ruveta hyörimään, mutta ratsastaja saa tosiaan todella viivytellä, että Andy menettää malttinsa. Ratsastettaessa ori on kuuliainen ja eteenpäinpyrkivä, mutta ei turhan rohkea. Siltä löytyy oma moottori ja pehmeät askellajit, joissa on helppo istua. Sen laukka on luonnostaan pitkä ja matkaatavoittava, mutta sitä voi helposti säädellä. Andy on lahjakas kouluratsu, jonka kanssa on ilo työskennellä. Se reagoi viivyttelemättä pieniinkin apuihin, mutta ei lähde motkottamaan ratsastajan virheistä, jos niitä syntyisikin. Näyttävän ulkomuotonsa vuoksi se on kuin luotu kansainvälisille kilpakentille, ja sen taidot ovat samaa luokkaa. Oikean ratsastajan alla sen mahdollisuuksille ei taida olla edes rajoja, mikä on kuitenkin ihan ymmärrettävää periihän Andy kaikki upeat kouluhevosen ominaisuudelta menestyneiltä, hienoilta kouluhevosilta. Esteratsastuskaan ei tuota ongelmia orille, sillä se hyppää aika korkeaa jopa ratana, ja sillä olisi senkin lajin saralla mahdollisuus uraan. Andysta kuitenkin näkee, ettei esteet ole sen juttu eikä se nauti siitä, vaikka ei se vastaankaan mukise. Maastoesteet ovatkin orista sitten vähän pelottavampi juttu. Vain valoisalla ja mahdollisimman rauhallisella säällä se hyppää ihan hyvin, mutta yksikin kummallinen ääni taikka hämärä, jossa voi piillä ties mitä otuksia, niin Andy kieltäytyy hyppäämästä. Siistityimpiä esteitä se saattaa hypätä, mutta useimmiten kaikkien luonnonesteiden kulmilla pyörii ties mitä ihmisille näkymättömiä marsilaisia, jotka pelottelevat hevosta. Hassua on se, että esteettömillä maastoreiteillä Andy kulkee vaikkakin sitten hämärällä ilman, että mikään pelottaa. Ori pelaa hyvin tiimissäkin, eli sillä voi lähteä ryhmämaastoon mukaan. Sen voi sijoittaa oikeastaan mihin tahansa kohtaan jonoa, ja se kulkee aivan yhtä nätisti kuin muutoinkin. Kesäisin voi myös lähteä kokeilemaan uittamista, vaikka ei ori oikeastaan ole niin innoissaan uimisesta; suomalaisena se on tottuneempi lumeen!
C: Nikki VRL-14085

Sukutaulu & jälkeläiset

i. Rockabilly Wolf
koGP, re120cm, sk.168cm, m
VIR MVA Ch, KTK-I, KRJ-I
ii. Rockabee Wolf
koGP, sk.167cm, vkko
KRJ-I
iii. Rogue Wolf
koGP, sk.168cm, m
KRJ-I
iie. Bumblebee Solo
koGP, re100cm, sk.164cm, vkko
KRJ-II
ie. Dark Saga SIN
koIntI, sk.170cm,m
iei. Darkheart SIN
koIntII, re120cm, sk.170cm, m
YLA2, KRJ-II
iee. Beverly PK
sk.171cm, tprn
e. Dastlyn F
koGP, re70cm, sk.165cm, prn
VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-I, YLA2
ei. Dust Collector F
koGP, re80cm, sk.166cm, m
KTK-II, KRJ-I, YLA2
eii. Skeleton Scene CIS
koIntI, re100cm, sk.165cm, prn
KRJ-I
eie. Vampretta PB
koGP, re70cm, sk.164cm, m
KTK-III, YLA2, KRJ-II, KRL-III
ee. Oldifionin Edlyn
ko Prix St. Georges sk.167cm, rt
KTK-III, KRJ-I
eei. Rosenhof Alfons
koGP, sk.170cm, m
VSN Ch, Ch, KTK-II, KRJ-I, YLA1
eee. Rosenhof Edda
koGP, sk.170cm, prt
KTK-II, KRJ-I

Sukuselvitys tähän.

Syntynyt Varsan tiedot Emä Omistaja
06.12.2017 t. Valhalla Cherub Capheira von Lark Sîr Angren
.

Päiväkirja & valmennukset

03/17 Ruma ankanpoikanen, kirjoittanut Nikki
Maaliskuun 20. päivä. Selailin ilmoituksia myytävistä hevosista, kun silmääni osui Faconden pitkät listat myytäviä kasvatteja, osa syntyneitä ja osa pian syntyviä. Yksi pian syntyvistä oli varsa kauniista Tellusta ja näyttelyissä menestyneestä Rockabilly Wolfista. Pakkasin matkalaukun ja lähdin pää kolmantena jalkana ovesta ulos, samalla näppäillen puhelimellani Tellun omistajalle Fridalle sähköpostia, että tulisin mielelläni katsomaan aika viimeisillään kantavana olevaa Tellua ja että olin kiinnostunut mahdollisesti ostamaan sen varsan. Istuinkin jo lentokoneessa matkalla Suomeen, kun nainen vastasi sähköpostiini, että olin tervetullut tutustumaan tammaan. Frida kertoi viestissään myös tamman ja varsan voinnista, sekä että laskettu aika oli huhtikuun toisella viikolla. Hah, minun onnellani siitä tulisi metkuileva aprillivarsa.

Kävin katsomassa Tellua 21. päivä. Se käyttäytyi rauhallisesti, mutta halusi vähän kiukuta, jos meni liian lähelle. Frida kertoi tamman kuitenkin olevan tavallisesti oikea mammanmussukka ja muumimamma, jonka kanssa oli mahdotonta olla tulematta toimeen. Tellu oli varsonut jo yhden kerran aiemmin, Veoletta-tammavarsan, ja osoittaunut oikein hyväksi emäksi. Tellun varsan isän, Rockabillyn, omistaja Otterley sattui olemaan Facondessa visiitillä samana päivänä, ja iltapäivästä sainkin kyydin Hukkapuron tallille, jossa tapasin varaamani varsan isän. Toisin kuin Tellu, Billy oli kuulemma vähän kovapäisempi ja isoegoisempi tapaus. “Rokkari hevosen vartalossa” oli ensimmäinen ajatukseni, kun Otterley kertoi silmäteräkseen muodostuneesta oristaan. Tapasin hienon voikon Rockabeenkin, Rockabillyn isäorin. Rokikin oli aika vaativa hevonen, ja kasvattaja kertoi melkein odottavansa, että Tellun varsastakin tulisi sellainen, jos se olisi ori. Pakko myöntää, että rokkariheppa olisi kyllä ihan mielettömän cool!

Vaan eipä siitä aprillivarsaa eikä rokkariheppaa tullut. Myöhään yöllä, juuri kahdentoista jälkeen 28. päivänä, sain puhelun Fridalta. Tellu oli varsonut pari tuntia aiemmin, ja nyt tamman karsinassa huojui rimppakinttuinen, sysimusta orivarsa. Hevosraukalle on jo nyt suuria odotuksia; Koko sen isälinja on palkittu I-palkinnoilla KRJ:ssä Rockabillyä lukuunottamatta. Andyksi puhelun aikana ristitty piskuinen orivarsa osoitti hyvin pian uteliasta luonnetta, mutta ainakaan vielä Andy ei ole osoittanut isänsä ja isoisänsä itsepäisyyttä.

03/17 Päiväkirjamerkintä, kirjoittanut Nikki
Pääsin vihdoinkin katsomaan kolmeviikkoista Andya! Työt olivat pidätelleet minua Yhdysvalloissa, mutta nyt istuin lentokoneessa matkalla Suomeen Faconden tiloille. Frida oli pommittanut sähköpostiani varsakuvilla pikkuruisesta, ruipelosta ja vähän kömpelostä Andysta, jota tallilaiset olivat kuulemma jo oppineet kutsumaan “rumaksi andynpoikaseksi”. Rujosta ulkonäöstään huolimatta Andy osoitti suurta uteliaisuutta ja intoa isoa maailmaa kohtaan, ja kasvattaja kertoi orin jo tutustuneen salpoihin ja niiden avaamismekanismiin. Ehkäpä siitä kasvaa Jaggerin sijaan Houdini.

Saapuessani Facondeen Tellun ja Andyn tarhalle, näin Fridan nojailevan innoissaan tarhan aitaan siinä, missä Otterley mutristeli syrjemmässä huuliaan ja seurasi epäuskoisella katseellaan tarhassa juoksentelevaa ripakinttuvarsaa. Hänestä näki kauas, että Andy ei ollut laisinkaan sitä, mitä hän oli odottanut Rockabillynsä varsalta. Olin varma, että hän toisteli itsekseen mielessään, että ei hän käyttänyt vuosia hevostensa jalostukseen vain saadakseen aikaan... No, Andyn. Minä sen sijaan olin korviani myöten rakastunut tähän yönmustaan tähtipäähän, joka parhaillaan hyppelehti emäänsä vasten ja riehui sydämensä kyllyydestä. Ihan sama, jos siitä ei kasvaisikaan kilpakenttien kuningasta!

“Jos ei muuta, niin siitä saattais tulla hyppääjä”, Frida naurahti, kun liityin hänen seuraansa nojailemaan aitaukseen. “Täh?” älähdin yllättyneenä, kohottaen toista kulmaani epäuskoisena. Otterley tuhahti ja pudisteli itsekseen päätään. Ymmärtääkseni Andyn koko suku oli täynnä pelkkiä kouluhevosia, joten en kyllä olisi odottanut, että hevosesta millään saisi hyppääjää. “Sillä on niin paljon energiaa, ettei sille riitä mennä eteenpäin. Jos siitä ei kouluhevosta tuu, niin se menee yllättävän korkealle ylöspäinkin, kun siltä tuntuu”, Andyn kasvattaja kertoi huvittuneeseen sävyyn, katsellen merkitsevästi pientä hevoslasta, joka kuin vakuudeksi pomppi juuri siihen tyyliin, että kyllä siitä kouluttamalla saisi kelpaavan estehevosen vaativillekin radoille, mikä ei varmasti sopisi isän kasvattajan suunnitelmiin sitten alkuunkaan. Voi Otterley-raukka.

04/17 Päiväkirjamerkintä, kirjoittanut Nikki
Suuri päivä koitti vihdoinkin! Lähdin ajamaan Etelä-Suomea kohti jo edellisenä iltana, ja sijoituin motelliin mahdollisimman lähellä Facondea. Lähdin aikaisin lauantaiaamupäivänä ajamaan kohti tallia, jossa olin sopinut tapaavani Fridan. Vasen jalkani tärisi hallitsemattomasti jännityksestä, kun kaarsin tallin pihaan. Tuttu naishenkilö asteli määrätietoisesti minua kohti, lämmin hymy huulillaan. “Heippa!” tervehdin naista ja hyppäsin autosta. “Nikki, moi!” Frida tervehti takaisin ja kätteli reippaasti. “Maltatko sä nopeasti tulla mun toimistoon allekirjottamaan paperit, niin sä voit sitten hakea Andyn?”

En varmaan koskaan ollut allekirjoittanut mitään niin nopeasti, ja pian olinkin jo kiireisin puolijuoksuaskelin matkalla tarhalle, jossa nuori oripoika oli viettänyt tähänastisen elämänsä. Lähes mustanruunikoksi muuttunut varsa ravasi pitkillä hämähäkinkoivillaan portille ja heilutteli uteliaana pitkiä korviaan, kun se tunnisti kasvattajansa. Hetkeksi pysähdyin ja huokaisin; En voinut kuvitellakaan, miten vaikeaa oli kasvattaa pieni hevoslapsi alusta asti ja sitten joutua antamaan se pois. Pudistin ajatuksen kuitenkin päästäni ja pujahdin tarhaan riimunnarun kera, pyydystäen Andyn. Varsa tuhisi vähän tullessaan vangituksi, mutta seurasi nätisti pois tarhasta ja aina trailerille asti. Lastasin yhdessä Fridan kanssa Andyn traileriin ja varmistin vielä, että sillä oli kaikki hyvin, ennen kuin suljin lastaussillan. Nainen osasi kertoa harjoitelleensa varsan kanssa matkustamista melko paljon, ja Andy oli sujunut hyvin kiitettävästi harjoituksista. “Mä lupaan pitää sut ajan tasalla sen kehityksestä”, lupasin Fridalle palatessani ratin taakse. “Nyt mun on pakko kuitenkin mennä, että Andy pääsee hyvissä ajoin nukkumaan.”

Matka takaisin Lappiin sujui mutkattomasti. Pysähdyimme noin tunnin välein huoltoasemille, jolloin otin Andyn ulos trailerista ja kävelytin sitä hieman ympäriinsä, ennen kuin matka taas jatkui. Kello olikin jo melko paljon, kun saavuimme kotiin, ja pieni hevoslapsi näytti melkein nukahtaneen, kun avasin trailerin lastaussillan taluttaakseni Andyn ulos. Pikkumusta seurasi kuitenkin reippain askelin ja nuuhki ilmaa uteliaana, kun se pääsi ulos viileään kevätiltaan. Sen pienet kaviot kopsahtelivat puulattiaa vasten ja sekin oli Andysta hirveän jännää, mikä taas hidasti kulkua karsinaan. Lopulta pienokainen oli kuitenkin uudessa kodissaan. Testasin vesiautomaatin toimivan ja annoin Andylle iltaruuan ennen kotiin hiipimistä.

05/17 Päiväkirjamerkintä, kirjoittanut Otterley
Billy ja koko orilinja sen takana ovat olleet kasvatustyöni alusta asti aivan erityisessä asemassa ja niinpä seurasinkin varsin suurella mielenkiinnolla myös Billyn tuoreen varsan Andyn kehittymistä. Voin uskoa, että Faconden omistajalla Fridalla alkoi jo kärsivällisyys loppua alituiseen kuulumisten tivaamiseen. Niinpä uskon Fridan olleen tyytyväinen, kun Andy - ja samalla myös tämä yli-innokas isänomistaja - siirtyivät lopulta Nikkin riesaksi. En edes yrittänyt peitellä innostustani, kun Nikki kutsui minut katsomaan Andya uudelle kotitallille. Kun olin ensimmäisen kerran nähnyt Andyn, noh... täytyy vain sanoa, etten ollut kovin vakuuttunut. Siinä missä Billyn ensimmäinen jälkeläinen Rokki ollut heti sulava ja näyttävä ja toinen jälkeläinen Rock jykevä ja omapäinen, oli Andy suoraan sanottuna surkea rääpäle. Toki tiesin jo kokemuksesta, että joskus juuri ne rumat ankanpoikaset ovat myöhemmin kirkkaimpia tähtiä, mutta Billyn varsalta olin odottanut vähän enemmän. Tai siis paljon enemmän.

Tietenkin Andy oli kasvanut sitten viimenäkemän, eikä se ainakaan ollut huonommaksi muuttunut, huomioin, kun Nikki esitteli ylpeänä hevostaan. Ori ravasi tarhan portille heti, kun huomasi yleisön saapuneen ja tarjosi päätänsä rapsuteltavaksi. “Sä oot kyllä ihan liian nössö”, naurahdin ja rapsutin orin valkoista tähteä. Jos jotakuta orilinjan jäsentä Andy muistutti, niin linjan kantaoria Rontigoa, joka oli aikanaan hurmannut minut ruotsalaisella charmillaan, ainakin silloin kun hyvä päivä sattui kohdalle. Kyllä Ronttikin oli ollut aivan lempinimensä veroinen, kun taas Andy vaikutti aina yhtä aurinkoiselta ja herttaiselta. Nikki vaikutti kuitenkin olevan aivan korviaan myöten rakastunut tähän varsaan ja sehän lopulta oli kaikkein tärkeintä. Sitä paitsi olihan minulla jo omassa tallissa kasvamassa Billystä seuraava isoegoinen luupää Rock. Olin varma, että vielä tulisi aika, kun olisin aivan valmis ehdottamaan vaihtokauppaa tähän astetta helpompaan versioon Billystä.

11/17 Päiväkirjamerkintä, kirjoittanut Perho
Kaarroin mustalla citymaasturillani Valhallan pihaan. Olin muutama päivä sitten saanut hoitohevosekseni kaksivuotiaan puoliveriorin, Andyn. Astuessani ulos autosta minua tervehti jäätävä tuulenpuuska, mikä sai minut kaivamaan auton takapenkiltä kevyen toppatakin ja hanskat. Puin ne nopeasti päälleni ja lähdin kohti tallia. Matkalla katselin tarhoissa seisovia hevosia. Yhden niistä tunnistin Andyksi, mustaksi hoitohevosekseni. Annoin sen kuitenkin vielä olla sielä ja astuessani sisälle talliin huomasin monen hevosenomistajat olevan hevosiensa kanssa tekemässä kukin mitäkin. Näin kuitenkin Katherinen lakaisevan siistiä tallikäytävää vieläkin siistimmäksi. Tervehdin Kattia ja rapsutin viereisestä karsinasta päätään ojentavaa hevosta. Katti ilmoitti että voisin hakea Andyn sisään harjattavaksi ja jatkoi lakaisemista. Nyökkäsin ja otin tummansinisen riimun ja narun Andyn karsinan ovesta. Kävelin ulos lämpimästä tallista ja kohti Andyn ja Nipan tarhaa. Pyysin matkalta erään Jannicaksi esittäytyneen naisen auttamaan ettei kullanhohtoinen Nipa karkaisi. Avasin tarhan portin ja suljin sen kun Jannicakin oli päässyt sisälle. Jannica käveli nappaamaan Nipan riimusta kiinni kun minä itse kutsuin mustaa oria. Andy ravasi innoissaan luokseni, mutta pettyi kun ei saanutkaan namia. Pujotin reippaasti riimun orille päähän, kiinnitin narun siihen ja lähdin taluttamaan puoliveristä kohti porttia. Pääsimme turvallisesti toiselle puolelle ilman karkailevia hevosia. Kiitin Jannicaa avusta ja lähdin Andyn kanssa talliin. Kiinnitin orin molemmilta puolilta käytävälle ja avasin sen loimen soljet. Vedin loimen pois orin selästä ja kannoin sen varustehuoneeseen. Takaisin mennessäni otin matkalta mukaan Andyn mustan harjapakin. Kannoin harjapakin orin viereen ja avasin sen valmiiksi. Valitsin ensimmäiseksi harjaksi kumisuan. Aloin harjaamaan sualla tasaisesti pyörittäen. Andy hermostui nopeasti paikallaan seisomisen ja kuopaisi lattiaa muutaman kerran. Käskin sitä napakasti lopettamaan mutten reagoinut muuten. Samalla olin käynyt koko hevosen kumisualla lävitse, vaihdoin pölyharjaan. Pyyhkäisin kerran Andyn karvaa ja sain todeta harjaamisen olevan tarpeen. Sain harjata yhtä puolta aika kauan ennen kuin pölyn määrä oli vähentynyt kunnolla. Vaihdoin puolta ja tein sille saman.

Harjattuani orin läpi, laitoin sille loimen päälle ja irrotin sen käytävältä. Kiepautin varmuudeksi ketjunarun orin turvan ympärille lähtiessäni taluttamaan oria ulos. Andy käveli rauhassa samaan tahtiin kuin minäkin kun lähdimme kiertämään pihapiiriä. Tammatarhan kohdalla Andyn korvat nousivat hörölle ja ori hirnahti. Kielsin oria edes yrittämästä temppuilua. Andy nykäisi hieman narusta poispäin mutta ei onneksi yrittänyt sen enempää. Kävelimme pihapiirin ympäri ja menimme sitten takaisin talliin. Vaihdoin orin loimen ohuemmaksi talliloimeksi ja päästin sen sitten karsinaansa. Andy kumartui tyytyväisenä rouskuttamaan karsinassaan olevia heiniä. Vein vielä tavarat paikoilleen ja lähdin kohti kotia.

12/17 Koulutusvalmennus, kirjoittanut SV
Punttasin Perhon Andyn selkään pienen totuttelun jälkeen. Jokainen nurkka vinkui maneesissa kovan tuulen vuoksi. Perhon alla jännittyneesti kävelevä Andy ei näyttänyt tykkäävän moisesta äänestä, joka näkyi yllättävien sivuloikkien muodossa. “Voit ottaa ohjat ja alkaa työskentelemään kunnolla, niin saadaan sille vähän muutakin tekemistä, kuin nurkkien kyttäilemistä”, neuvoin Perhoa, joka nyökkäsi ja keräsi mustat kumiohjat käsiinsä hitaasti. Hän teki voltin, jonka aikana ohjeistin taivuttamaan Andya vähän liiotellun paljon. “Tarkastetaan, että jarrut toimivat. Voit ottaa pitkän sivun keskelle pysähdyksen. Muista pitää pohkeet kiinni, vaikka tavoite onkin hiljentää vauhtia. Varsinkin nuori hevonen tarvitsee paljon tukea. Voit käyttää tarvittaessa ääniapuja, jotka se ainakin osaa”, selitin. Andy yritti vastustaa niska jännittyneenä Perhon pidätteitä. “Jatka vaan. Kiitä sitä heti myötäämällä ja ääntä käyttämällä, kun se pysähtyy edes nanosekunnin ajaksi”, kannustin. Lopulta ärsyyntyneesti pomppiva Andy pysähtyi. Perho kiitti sitä tyytyväinen ilme kasvoillaan. Hän toisti tehtävän muutamaan otteeseen, jonka jälkeen Andy sai kävellä pitkin ohjin viitisen minuuttia. Ratsukko sai seuraavaksi ottaa siirtymisiä käynnin sekä ravin välillä, jotka sujuivat erittäin hyvin. Perho käytti pehmeitä apuja ja Andykin alkoi rentoutumaan tuulesta johtuvista äänistä huolimatta. Lopetimme valmennuksen onnistuneeseen siirtymiseen. “Kiitos valmennuksesta, ratsastit oikein hyvin, Perho!”

01/20 Kouluvalmennus, kirjoittanut Cherry
Päätin yllättää parhaan ystäväni Nikkin hänen syntymäpäivänsä kunniaksi täysin ilmaisella kouluvalmennuksella. Yllätys onnistuikin täydellisesti, sillä vaikka olinkin ohimennen saattanut joskus vihjata, että jonain päivänä ilmestyisin auttamaan naista tämän upean orinsa Andyn kanssa, en todellakaan ollut antanut odottaa, että se päivä voisi olla tänään. Luotettavien tallikaverien kautta sain kuitenkin tietooni tarkan ajan, jolloin ratsukko olisi treenaamassa, ja samalla sain myös varmistuksen kysymykseeni liittyen Andyn viikko-ohjelmaan. Saapuessani ihanan valoisaan maneesiin, oli Nikki ehtinyt ratsastaa arvioini mukaan noin kaksikymmentä minuuttia. Homma oli edennyt vasta lämmittelyvaiheeseen, jolloin Andy sai vielä liikkua pidemmässä raamissa ja ratsastajakin vasta haki oman istuntansa rakennuspalasia hallia ympäri kevennellessään. Nainen oli hyvin yllättynyt paikalle ilmaantumisestani, muttei pannut ollenkaan pahakseen ehdotustani ylimääräisestä valmennuksesta.

Pienen ihmettelytuokion jälkeen päätimme päivän teemaksi kokoavat harjoitukset niin ravissa kuin laukassakin, sekä siinä ohessa tehtäväksi myös pieniä sivuttaisliikkeitä sekä taivutuksia. Aivan ensimmäiseksi halusin kuitenkin nähdä hevosen liikkeet kaikissa askellajeissa normaalissa työskentelymuodossa esitettynä. Andy liikkui luonnostaan rennon letkeästi ja hyvässä tahdissa, eikä se vaikuttanut ottavan turhia kierroksia asioista, joita ratsastajansa laittoi sen tekemään. Oikeaan ohjaan se vaikutti tukeutuvan varsin mielellään vasenta ohjaa vahvemmin, mutta ulospäin kyseinen seikka ei näkynyt kuin aavistuksen Nikkin istunnassa. Varsinaisesti toispuoleiseksi hevosta ei kuitenkaan voinut väittää, sillä pohkeenväistöt ja taivutukset siltä sujuivat kumpaankin suuntaan hyvässä tasapainossa ja helponnäköisesti, eikä sen lihaksistossa ollut havaittavissa selkeää toispuoleisuutta.

Helppoa Andylle oli myös askeleidensa kokoaminen, sillä raamin lyhentyessä ori jatkoi näyttävää askellustaan tahtiaan menettämättä. Ajoittain se pyrki kokoamaan raviaan jopa liikaa, jolloin Nikki joutui selvästi korjaamaan passagehakuisen liikeen takaisin kootuksi raviksi. Laukassa kokoaminen ei sen sijaan vahingossa jäänyt päälle, vaikka pyydettäessä piruettilaukka Andyltä vaivattomasti onnistuikin. Itsensä kantaminen kootuissa askellajeissa ei selvästikään ollut suomalaissyntyiselle orille vaikeaa, joten nopeasti kävimme läpi myös raamin ja askeleen venymistä vaativat lisätyt askellajit. Ensimmäisellä yrityksellä Andy hieman haparoi ravin tahdin kanssa, mutta löysi sitten tasapainon ja suoritti seuraavalla pitkällä sivulla lisätyn ravin ilman mitään ongelmia. Ravi oli varsin valmiin ja näyttävän näköistä, mutta lisätty laukka se vasta upeaa katseltavaa olikin. Hevonen säilytti loistavasti tasapainonsa, lisäsi moottoriinsa kierroksia ja ilmaa jalkojensa alle, ja suorastaan lensi lävistäjän päästä päähän esittäen siirtymisetkin kuin Valegro konsanaan.

Näin hyvin koulutetun ja tehtäviinsä valmistellun hevosen kanssa oli helppo hioa piruettien symmetrisyyttä ja poljentaa, sulkutaivutusten sujuvuutta sekä laukanvaihtojen elettömyyttä. Jo aikaisemmin tunnilla havaittu oikean ohjan ongelma toimi tärkeänä pelinappulana jokaisen tehtävän sujuvoittamisen kannalta, joten ennen viimeisten harjoitusten pariin siirtymistä käytimme paljon aikaa siihen, että Nikki sai paitsi oman kätensä nopeammaksi, myös Andyn rehellisesti irroittamaan oikeasta ohjasta. Tyhmäksi oria ei voi haukkua, sillä nopeasti se tajusi mitä siltä edellytettiin, ja vaikka tehtävien suorittaminen ilman opittua tukea olikin ensin hieman hapuilevaa, ei Andylla kestänyt kauaakaan löytää suorittamisen helppoutta uudelleen. Valmennuksen viimeisenä harjoituksena teimme paljon voimaa vaativia passage-piaffe-passage -siirtymisiä, mutta ei niissäkään suurempia ongelmia ollut. Andy on ehdottomasti yksi tahdikkaimmista ja tasapainoisimmasta hevosista, joita olen koskaan tavannut, ja se myös selittää kaiken suorittamisen helppouden.

Nikki onnistui koko valmennuksen ajan piilottamaan hevosensa heikkoudet sangen taitavasti esittäen ratsunsa niin kuin siinä ei epäkohtia olisikaan. Kaikki pienet virheet, joita Andy tunnin aikana oli tekemässä, ehti ratsastajansa korjata jo ennen kuin niitä pääsi tapahtumaan. Omaan silmääni ratsukko on jo enemmän kuin valmis kokeilemaan siipiään kilparatsastuksen maailmassa, sillä GP-tason tehtävät onnistuvat heiltä jo saumattomassa yhteistyössä. Myös Andyn fyysinen kunto on hyvä ja sen lihaksikas komea olemus suorastaan vaatii päästä tekemään debyyttinsä kansainvälisille radoille. Hevosen ollessa jo hyvin valmis, kannattaisi Nikkin tulevaisuudessa keskittyä yhä enemmän oman ratsastuksensa hiomiseen: apujenkäyttönsä tarkoituksenmukaisuuteen sekä yhä pienieleisimpiin vihjeisiin siitä, mitä ratsunsa toivoisi seuraavaksi tekevän. Ratsukon yhteistyö on kuitenkin jo nyt erittäin hyvällä mallilla, sillä kaikki harjoitteleminen on jo asioiden hienosäätöä tehtävien sujuessa helposti ja rennossa mielentilassa. Näiden havaintojen ja ehdotusten esittämisen jälkeen en voikaan kuin toivottaa parivaljakolle onnea ja menestystä tulevaisuuteen, vaikka onnea ratsukko tuskin tulee edes tarvitsemaan.


Kilpailukalenteri

sijoituksia KRJ 44kpl
10.01 2021 - KRJ, Grand Prix - 5/32
13.01 2021 - KRJ, Grand Prix - 4/32
14.01 2021 - KRJ, Grand Prix - 3/32
17.01 2021 - KRJ, Grand Prix - 3/32
03.10.2021 - kutsu - KRJ - GP - 3/23
19.10.2021 - kutsu - KRJ - GP - 6/36
23.10.2021 - kutsu - KRJ - GP - 1/36
24.10.2021 - kutsu - KRJ - GP - 4/36
01.10.2021 - kutsu - KRJ - GP - 2/20
02.10.2021 - kutsu - KRJ - GP - 4/20
04.10.2021 - kutsu - KRJ - GP - 1/23
05.10.2021 - kutsu - KRJ - GP - 3/20
06.10.2021 - kutsu - KRJ - GP - 1/20
07.10.2021 - kutsu - KRJ - GP - 2/23
11.10.2021 - kutsu - KRJ - GP - 5/30
19.10.2021 - kutsu - KRJ - GP - 1/30
03.09.2021 - kutsu - KRJ - GP - 4/51
04.09.2021 - kutsu - KRJ - GP - 5/51
08.09.2021 - kutsu - KRJ - GP - 6/51
13.09.2021 - kutsu - KRJ - GP - 1/51
19.09.2021 - kutsu - KRJ - GP - 7/51
09.09.2021 - kutsu - KRJ - GP - 5/40
10.09.2021 - kutsu - KRJ - GP - 6/40
14.09.2021 - kutsu - KRJ - GP - 2/40
19.09.2021 - kutsu - KRJ - GP - 4/40
25.09.2021 - kutsu - KRJ - GP - 4/40
25.09.2021 - kutsu - KRJ - GP - 1/40
29.09.2021 - kutsu - KRJ - GP - 3/40
02.09.2021 - kutsu - KRJ - GP - 4/39
03.09.2021 - kutsu - KRJ - GP - 2/39
05.09.2021 - kutsu - KRJ - GP - 1/39
06.09.2021 - kutsu - KRJ - GP - 6/39
20.09.2021 - kutsu - KRJ - GP - 1/39
25.09.2021 - kutsu - KRJ - GP - 1/39
26.09.2021 - kutsu - KRJ - GP - 1/39
27.09.2021 - kutsu - KRJ - GP - 2/39
28.09.2021 - kutsu - KRJ - GP - 1/39
12.09.2021 - kutsu - KRJ - GP - 1/38
19.09.2021 - kutsu - KRJ - GP - 5/38
21.09.2021 - kutsu - KRJ - GP - 3/38
22.09.2021 - kutsu - KRJ - GP - 6/38
24.09.2021 - kutsu - KRJ - GP - 3/38
26.09.2021 - kutsu - KRJ - GP - 5/38
30.09.2021 - kutsu - KRJ - GP - 3/38

ETUSIVU | HEVOSET | ESITTELY | TOIMINTA
Webdesign © Pirdila     Faconde on virtuaalitalli!