Fairtown Perle, kuollut 12.09.2015

           
© Tomasz Siergeij
Kyseessä on virtuaalihevonen!

Virallinen nimi: Fairtown Perle, "Aira" Syntynyt: 11.08.2009 (21v.) 4v 11.12.2009
Rek.nro: VH12-021-0170 Rotu & sukupuoli: Trakehner & Tamma
Säkäkorkeus: 161cm Väritys: Musta
Maahantuoja: WW Omistaja: Frida, Faconde
Painotuslaji: Kouluratsastus Koulutustaso: ko:VaA, re:100cm

Meriitit

Palkittu tammikuun KRJ tilaisuudessa KRJ-II palkinnolla pistein 21(7+7+7)-45-15-10-5,5=96,5p.
Palkittu toukokuun YLA tilaisuudessa YLA2 palkinnolla pistein 18,5(14+6,5)-24(12+12)-17-15-4=80,5p.

Luonnekuvaus

Olen Fairtown Perle eli Aira vaan. Vaikka olen hieno trakehner ja karvani kiiltää tuossa kuvassakin noin hienosti, en ole mikään diiva. Olen äidillinen, lempeä ja sisukas tyttö joka rakastaa pitkiä maastolenkkejä ja kököttäisi mieluummin tarhassa kuin hikoilisi kentällä. Osaankin toisinaan olla aika vastahakoinen kouluratsu, mutta kun innostun niin silloin kuljen todella nätisti ja tartutan innostukseni ratsastajaankin.

Karsina on mukava paikka, ja vielä mukavampaa siellä on kun joku tulee harjaamaan. Nautin puunaamisesta aivan mahdottoman paljon, enkä haluaisi sen koskaan loppuvan. Olen kuitenkin aika kutiavaa sorttia, joten harjata täytyy pitkin painavin vedoin, muuten väistän poispäin tai pahimmassa tapauksessa reaktio saattaa olla päin vastainen: litistän harjaajan seinää vasten. En kuitenkaan tahdo olla ilkeä, se on vain jonkin reaktio. Monesti hoitajat tulkitsevat sen väärin ja syyttävät minua. Hah, mitäs harjasi liian hennosti. Varustaessa olen rauhallinen, mitäpä sitä turhia hötkyilemään. Minuun voi tutustua aloittelevat heppatytötkin, olen ihan kiltti karsinassa. Kavioita en kylläkään jaksa laiskuuttani pitää kovin kauaa ylhäällä vaan alan painaa niitä hoitajan kättä vasten. Ei se ole minun vikani, mitäs ovat niin hitaita.

Ratsastaessa olen parhaimpina päivinä mukiinmenevän simppeli ratsu. En ole mikään superlahjakas, mutta kiltti, yritteliäs, fiksu ja varma kumminkin. Reagoin apuihin herkästi, eikä minua tarvitse montaa kertaa kehottaa nostamaan laukkaa. En kuitenkaan ampaise riuhtomalla eteenpäin, vaan liikun kaikissa askellajeissa hillityn hallitusti, mutta erityisesti nautin laukasta. Silloin kun mieleni tekisi maastoilmaan tai uinumaan tarhaan, olen vähän junttura. Kaikilla on huonoja päiviä, enkä minä kankeina päivinäni millään haluaisi vääntää avotaivutuksia maneesissa, kun voisi nauttia auringonpaisteesta ulkosalla. Ja varsinkin jos yhteistyö kuskin kanssa ei suju. Silloin pistän rantataliksi ja unohdan rauhallisuuden saman tien. Kyllä minäkin saan kiukutella! Fiksuja päiviä on kuitenkin paljon enemmän kuin mökötyspäiviä.

Muita hevosia kohtaan olen suojelevainen, mutten kuitenkaan pomo. En potki tai pure arvaamattomasti, olen kaikkien ystävä. Paitsi jos joku nyt aivan takapuoleen kiinni tulee, silloin saattaa korvat painua luimuun. Huomioithan muuten myös, että rakastan herkkuja. Jos haluat että olen todellinen ystäväsi, anna minulle joitakin herkkuja. Monet heppaherkut katoavat suuhuni sekunnin murto-osassa, nam! Omistajani ei kuitenkaan anna minulle oikein mitään, on kuulemma pidettävä linjat kurissa. Pah, olisi niin mukavaa olla ratsastuskoulun pulleavatsainen poni jota kaikki hellisivät ja lellisivät makupaloilla. Saahan sitä aina toivoa, useimpina päivinä kuitenkin pidän tästä Facondessa asumisesta

Sukutaulu & jälkeläiset

i. Skittles O evm
ko, recm, sk.cm,
ii. Jump In Highevm
ko, recm, sk.cm,
iii. Impressiveevm
ko, recm, sk.cm,
iie. Rockklesevm
ko, recm, sk.cm,
ie. You Thinkevm
ko, recm, sk.cm,
iei. Orkney's Mistevm
ko, recm, sk.cm,
iee. Majestic Wind Oevm
ko, recm, sk.cm,
e. Road is Free O evm
ko, recm, sk.cm,
ei. F.A. Cit-Laceevm
ko, recm, sk.cm,
eii. Razzle Dazzleevm
ko, recm, sk.cm,
eie. Jamie Lee Jet evm
ko, recm, sk.cm,
ee. Ocean Breezeevm
ko, recm, sk.cm,
eei. Jenny's Changeevm
ko, recm, sk.cm,
eee. Sagebrush Annieevm
ko, recm, sk.cm,

I: Skittles O on ruunikko trakehnerori valloittavalla luonteella ja loistavilla askeleilla höystettynä. Kisakentillä menestynyt ori on luonteeltaan hellyyttävä idiootti. Vaikka ori aiheuttaakin omistajalleen päänvaivaa kaikenmoisilla kepposillaan, on se pohjimmiltaan hyvin hellyyttävä herrasmies. Pahaa Skittles ei tarkoita vaikka välillä siltä tuntuukin. Korkeutta löytyy 165 senttimetriä ja varsoja on orille siunaantunut 10 kappaletta, joista lähes jokainen on omalla sarallaan menestynyt. Toinen harrastehevosena, toinen kisa-areenoilla.
II: Jump in High:ta voisi kuvailla kolmella hoolla: hankala, herkkis ja hintelö. Ori ei ollut mikään maskuliinisuuden multihuipentuma, vaan hyvinkin siroluinen kaviokas. Kouluorina kuitenkin tuomareita hätkähdyttävä näky. Vaikka yleisesti ottaen Junni oli todella hankala käsiteltävä ja yltiömäisen herkkänahkainen, oli se ratsuna aivan toista maata. Herkkä ja säpäkkä ori taipui jos jonkinmoiseen kiemuraan ja hurmasi yleisön tämän tästä. Korkeutta löytyi 166 senttimetriä ja väriltään Junni oli rautias.
IE: You Think eli tutummin Juuli oli piskuinen 158 senttimetriä korkea trakehnertamma. Juuli oli rauhallinen luonteeltaan, mutta temperamenttinen ratsastettaessa. Mitä enemmän vaadit siltä, sitä enemmän se vaati sinulta. Intermediaire I tasolle koulutettu neiti osasi jos jonkinmoiset askeleet. Aluksi ruunikko saattoi tuntua hyvinkin kovalta suustaa, mutta antoi lopulta periksi ja teki hyvin yhteistyötä ratsastajan kanssa. Hoidettaessa kuitenkin hyvin rauhallinen ja leppoisa tammamamma, joka oli ihanteellinen emä. Se osasi kyllä suojella varsaansa, mutta antoi ihmisten kuitenkin koskettaa sitä ja kouluttaa kaikessa rauhassa.

E: Road is Free O oli kohtalaisin pienikokoinen, vain 158cm korkea ja oikein syvänmusta tamma. Tamma ei ollut mitenkään erikoisen taitava mutta sen se korvasi luonteellaan. Kyllähän "Fannilla" kisattiin vaativalla tasolla asti ihan kohtalaisen hyvällä menestyksellä. Mutta syy, jonka vuoksi tammaa käytettiin suhteellisen paljon jalostuksessa, oli sen kultainen luonne ja siro ulkonäkö. Jälkeläisiä tammalla olikin kymmenen kappaletta.
EI: F.A. Cit-Lace - mitähän tästäkin orista sanoisi. No mustanpuhuva se ainakin oli ja korkeutta hurjat 173 senttimetriä. Äkäinen oli herra luonteeltaan, eikä hevillä antanu periksi. Ironisesti Sintiksi haukuttua oria ei kuka tahansa saanut mennä hoitamaan, sillä tämä pirulainen hyökkäsi karsinasta ulos lähestulkoon heti kun ovea vähänkin raotti. Vahvimmat hakijat saivat orin pysymään aisoissa, mutta jos vähänkin pelokkaampi tai hintelämpi hakija oli kyseessä sai oria hetken päästä metsästää tallin pihasta. Ratsastettaessa hyvin menestynyt oriherra oli kovin omapäinen. Välillä näytettiin hieman omia liikkeitä kun ratsastajan pyytämät eivät miellyttäneet. Kisatilanteessa Sintti oli kuitekin hyvin keskittynyt, eikä lisäillyt mitään omia erikoisliikkeitään väliin.
EE: Ocean Breeze on ruunikko, 167 senttimetriä korkea trakehnertamma, jolta ei tahtoa puuttunut. Pohjimmiltaan rauhallinen ja hyväkäytöksinen tamma testaili ensialkuun millainen henkilö onkaan kyseessä. Vähän vilauteltiin hampaita ja nosteltiin takasia, mutta koskaan ei Cenni purrut tai potkinut. Kouluradoilla menestyttiin vaativa a tasolla oikein hyvin ja Cenni olikin ratsastettaessa rehti ja yhteistyöhaluinen. Varsoja tamma on elämänsä aikana saanut seitsemän kappaletta, joista muutama on ihan maailmanlaajuisella tasolla pärjänneitä yksilöitä.

Syntynyt Varsan tiedot Isä Omistaja
21.11.2011 o.Foxtown F Schwarz Liebe om. Maella
02.01.2012 o. Dynamite F KRJ-I Cinvan om. Susanna
12.01.2012 o. Jamestown F Tabasco Noir om. TuuliaT.
25.08.2012 o. Lorentinos F Las Palmas om. Maggie
01.01.2013 t. Tottenham F Manchestr United om. Pokeri
19.01.2013 t. Nagota F Silky Brick om. Zack
26.01.2014 t. Fairuza Coyote F Tabasco Noir om. Inna
14.11.2013 o. Razzle F Taifun's Chevalier om. Amy
15.03.2014 t. Ferroniére F Cirkuit Charm om. coupie
. om.

Päiväkirja & valmennukset

Kouluvalmennus, valmentajana Stina
Ratsukko lämmitteli kentällä ja yhteystyö näytti sujuvan hyvin. Paljon kaarevia uria, asetuksia ja suunnan muutoksia näin alkuun. Tamma tahtoi hieman painaa päätään kuolainten varaan, mutta pieni musitutus pohkeilla tai raipalla sai sen taas kantamaan itse itseänsä. Hetken aikaa käyntiä pitkin ohjin, jotta tamma saa venyttä kaulaansa ja selkäänsä. Rupeamme työskentelemään laukanvaihdoilla, jotka tehdään vaihdettaessa suuntaa kokorataleikkaan avulla. Ensimmäinen yritys oikeaan kierrokseen. Ratsukko siirtyy halkasijalle pieni kokoaminen ja lennokas laukan vaihdos. Tamma aivan hyppää ilmaan tehdessään laukanvaihdon. Uudestaan samantien vasempaan kierrokseen. Jälleen suuri onnistunut laukanvaihto. Voisi kokeilla vähän vähemmällä kokoamisella, jotta vaihdoista ei tulisi niin ilmaan pomppaavia. Uudestaan. Vähemmän kokoamista ja tuli pehmeämpi vaihdos. Vaihdetaan radanpoikkisuuntaan leikkaavalle tielle, jolla pyritään saamaan kolme vaihdosta niin, että suunta vaihtuu sitten toisessa päässä. Tamma vaihtaa, mutta siitä näkee, että se ei ole aivan kuulolla. Uusi yritys ja enempi tekemistä tammalle, jotta se keskittyisi siihen mitä ratsastaja pyytää siltä. Selkeästi parempi. Tammalta täytyy vain vaatia enemmän. Se ei anna mitään ilmaiseksi. Kokeillaan seuraavaksi halkasijalla joka neljännellä askeleella. Ensimmäinen vaihto pehmeästi, seuraava vaihto myös ja kolmas oli aika ilmava, mutta oikeilla askelmäärillä meni. Lopetetaan tänään tähän. Ravi loppuveryttelyt.

Kouluvalmennus, valmentaja Nadja D.
Tamma oli kuuliainen ja utelias uudesta ympäristöstään heti alusta. Alkuveryttelyssä mentiin käynnissä voltteja, sekä asetuksia pitkillä sivuilla. Ravityöskentelyyn siirryttäessä otettiin käyttöön pääty-ympyrät ja pitkille sivuilla kaarevat urat. Tamma alkoi taipua hyvin ja hakeutui rentona eteen-alas. Mitä enemmän siltä vaadittiin sitä aktiivisemmin se työskenteli. Laukkatyöskentelyyn siirryttäessä tamma meinasi vähän kuumeta turhasta, mutta sait ratsastettua sen taas rauhalliseksi. Laukalla mentiin kahdeksikkoa, jonka "risteyksessä" laukka vaihtui askeleessa. Lopuksi otettiin vielä pari kertaa laukalla kolmikaarinen kiemuraura, asetuksen vaihtuessa myös laukka vaihtui. Loppuveryttelynä mentiin pitkällä ohjalla loivia kaarevia uria ja kevyttä ravia.

Kouluvalmennus, valmentaja Laura M.
Olit maneesissa kävelemällä Airalla kun saavuin paikalle. Vaihdoimme pikaisesti muutaman sanan ja sitten käskin alkaa verryttelemään tammaa. Olin suunnitellut hieman erilaisen treenin teille tälle päivälle ettei aina ole vain oman tason treenejä, tänään olisi taivuttelua ihan kunnolla sekä väistöjä. Kun olit saanut verryteltyä ratsusi käskin jäädä suurelle keskiympyrälle ja taivuttamaan Airaa todellakin liioitellusti. Pientä jäykkyyttä oli tammassa havaittavissa joten treeni ei ollut yhtään pahitteeksi. Toistettiin sama toiseen suuntaan myös ravissa kunnes käskin jäämään harjoitusraviin ja ratsastamaan ympyrää aivan tuikitavallisella myötäasetuksella, siitä olisi tarkoitus asettaa ulospäin mutta saada hevonen väistämään viisi askelta sisälle niin että ympyrä pienenee. Helpon kuuloista mutta niinhän sitä luulisi... Aira ei millään tahtonut aluksi taipua vasta-asetukseen ja siihen vielä lisättynä väistö. Muutaman epäonnistumisen jälkeen alkoi sujua ja lisäsin harjoitukseen väistön takaisin uralle myötäasetuksen kanssa, kaiken pitäisi tapahtua yhden ympyrän aikana. Alussa ei kaikki mahtunut yhden ympyrän sisään mutta kun Aira notkistui ja itse tajusit tehtävän alkoi homma sujua. Loppuun otettiin vielä vastalaukkaa ympyrällä, nostaminen olikin haasteellista sillä fiksuna hevosena Aira vaihtoi aina laukan itse oikein. Muutaman onnistuneen noston jälkeen annoin luvan loppuverryttelyihin.

Kouluvalmennus, valmentaja Mari H
Airan kanssa aloitettiin huolellisella alkuverryttelyllä. Ratsukon tehtävänä oli voltit, pokeenväistöt sekä vähän avotaivutusta. Aira likkkui mukavan energisesti eteenpäin, mutta oli samalla todella kuuliainen. Kun Aira oli lämmitetty huolella ja kun tamma hakeutui muotoon, aloitettiin oikeat tehtävät. Valmennuksen aiheeksi oli valittu siirtyminen peruutuksesta laukkaan sekä laukanvaihdot joka kolmannella askeleella. Peruutus ja laukanvaihto sujuivat muutaman toiston jälkeen hyvin. Ensin Aira ei oikein peruuttanut hyvin, vaan peruutus oli jännittynyt ja kiireinen, eikä sitä voinut nostaa laukkaa. Toistojen jälkeen peruutuksesta tuli rennompi, jolloin laukka nousi paremmin. Laukanvaihtoja tehtiin keskihalkaisijalla. Ensin laukkaa vaihdettiin vain kerran, mutta vaihtojen määrää lisättiin joka kerran jälkeen. Aira meni näppärästi ja kun ratsasataja muisti kunnollisen asetuksen ja selvät avut, tamma vaihtoi laukat todella hienosti. Lopettelimme valmennuksen onnistuneisiin vaihtoihin.

Kouluvalmennus, valmentaja Anniina
Alkulämmittelyssä Aira liikkui hyvässä tahdissa eteenpäin, ja ratsukon yhteistyö näytti muutenkin sujuvan mukavasti. Aloittelimme valmennuksen avotaivutuksilla, jolloin meno alkoikin muuttua hieman takkusemmaksi. Kehotin ratsastajaa keskittymään istuntaan ja muistutin rentoutumisesta. Käskin myös ratsastamaan hiukan kevyemmällä kädellä ja myötäämään tarvittaessa. Pian Aira näytti mukautuvan harjoitukseen ja ratsukon yhteistyö alkoi taas sujua. Suunnanvaihdon jälkeen harjoiteltiin sulkutaivutuksia, jotka sujuivatkin huomattavasti paremmin. Kehotin ratsukkoa kuitenkin menemään mukavuustason yläpuolelle, jotta Aira pääsisi kunnolla käyttämään lihaksiaan. Taivutusharjoitusten jälkeen teimme muutamia laukanvaihtoharjoituksia. Aira näytti innokkaalta ja energiseltä päästessään laukkaamaan, mutta se keskittyi silti hyvin työskentelyyn. Parin oikein mallikaan laukanvaihdon jälkeen annoin ratsukon jäädä kevyeen raviin ja lopuksi kehotin vielä kävelyttämään Airaa hyvän tovin.

Kilpailukalenteri

sijoituksia 77kpl
28.07.2011 - kutsu - KRJ - VaA - 3/52
29.07.2011 - kutsu - KRJ - VaA - 9/100
15.08.2011 - kutsu - KRJ - VaA - 1/50
18.08.2011 - kutsu - KRJ - VaA - 6/50
29.08.2011 - kutsu - KRJ - VaA - 8/80
29.08.2011 - kutsu - KRJ - VaA - 3/50
23.08.2011 - kutsu - KRJ - VaA - 4/30
20.08.2011 - kutsu - KRJ - VaA - 1/35
12.10.2011 - kutsu - KRJ - VaA - 5/50
16.10.2011 - kutsu - KRJ - VaA - 6/50
09.10.2011 - kutsu - KRJ - VaA - 6/60
13.10.2011 - kutsu - KRJ - VaA - 5/60
02.11.2011 - kutsu - KRJ - VaA - 1/40
14.11.2011 - kutsu - KRJ - VaA - 2/40
08.10.2011 - kutsu - KRJ - VaA - 5/40
10.10.2011 - kutsu - KRJ - VaA - 5/40
12.10.2011 - kutsu - KRJ - VaA - 6/40
20.11.2011 - kutsu - KRJ - VaA - 2/60
23.11.2011 - kutsu - KRJ - VaA - 3/60
24.11.2011 - kutsu - KRJ - VaA - 2/14
14.11.2011 - kutsu - KRJ - VaA - 5/50
16.11.2011 - kutsu - KRJ - Kür VaA - 3/40
23.11.2011 - kutsu - KRJ - VaA - 3/38
30.11.2011 - kutsu - KRJ CUP - VaA - 1/142
13.12.2011 - kutsu - KRJ - VaA - 5/50
25.01.2012 - kutsu - KRJ - VaA - 5/40
03.02.2012 - kutsu - KRJ - VaA - 6/40
04.02.2012 - kutsu - KRJ - VaA - 4/40
16.01.2012 - kutsu - KRJ - VaA - 5/100
07.02.2012 - kutsu - KRJ - VaA - 6/40
09.02.2012 - kutsu - KRJ - VaA - 2/40
11.02.2012 - kutsu - KRJ - VaA - 5/40
09.02.2012 - kutsu - KRJ - VaA - 2/50
11.02.2012 - kutsu - KRJ - VaA - 5/50
02.03.2012 - kutsu - KRJ - VaA - 5/50
01.03.2012 - kutsu - KRJ - VaA - 3/50
03.03.2012 - kutsu - KRJ - VaA - 7/50
22.02.2012 - kutsu - KRJ - VaA - 5/60
23.02.2012 - kutsu - KRJ - VaA - 3/60
23.01.2012 - kutsu - KRJ - VaA - 2/27
06.03.2012 - kutsu - KRJ - VaA - 3/30
03.04.2012 - kutsu - KRJ - VaB - 1/60
04.04.2012 - kutsu - KRJ - VaB - 1/60
30.03.2012 - kutsu - KRJ - VaB - 2/40
31.03.2012 - kutsu - KRJ - VaB - 6/40
26.03.2012 - kutsu - KRJ - VaB - 6/50
25.03.2012 - kutsu - KRJ - VaA - 1/39
21.04.2012 - kutsu - KRJ - VaB - 3/60
21.04.2012 - kutsu - KRJ - VaB - 7/60
23.04.2012 - kutsu - KRJ - VaB - 2/60
24.04.2012 - kutsu - KRJ - VaB - 6/60
06.05.2012 - kutsu - KRJ - VaB - 1/60
10.05.2012 - kutsu - KRJ - VaB - 7/60
25.04.2012 - kutsu - KRJ - VaB - 3/60
30.04.2012 - kutsu - KRJ - VaB - 7/60
16.04.2012 - kutsu - KRJ - VaA - 3/60
21.04.2012 - kutsu - KRJ - VaA - 5/50
10.05.2012 - kutsu - KRJ - VaB - 7/60
11.05.2012 - kutsu - KRJ - VaB - 3/60
25.04.2012 - kutsu - KRJ CUP - VaB - 20/371
12.05.2012 - kutsu - KRJ - VaA - 6/40
16.05.2012 - kutsu - KRJ - VaB - 1/60
17.05.2012 - kutsu - KRJ - VaB - 7/60
09.05.2012 - kutsu - KRJ - VaB - 1/40
10.05.2012 - kutsu - KRJ - VaB - 1/40
19.05.2012 - kutsu - KRJ - VaB - 1/30
19.05.2012 - kutsu - KRJ - VaB - 1/30
13.05.2012 - kutsu - KRJ - VaA - 4/60
07.05.2012 - kutsu - KRJ - VaA - 1/30
13.05.2012 - kutsu - KRJ - VaB - 1/46
19.05.2012 - kutsu - KRJ - VaA - 6/40
20.05.2012 - kutsu - KRJ - VaA - 2/40
31.05.2012 - kutsu - KRJ CUP - VaA - 9/109
14.05.2012 - kutsu - KRJ - VaA - 7/50
15.05.2012 - kutsu - KRJ - VaA - 1/50
30.04.2013 - kutsu - KRJ CUP - VaA - 13/206
30.05.2013 - kutsu - KRJ CUP - VaA - 9/121

ETUSIVU | HEVOSET | ESITTELY | TOIMINTA
Webdesign © Pirdila     Faconde on virtuaalitalli!